Чакат нови проби за COVID-19, пускат бързи тестове

0
Divel

4 пациенти с грипоподобни симптоми са транспортирани през изминалото денонощие от Спешна помощ до хасковската болница, съобщи началникът д-р Петя Радева.

Всички изследвани проби за COVID-19 вчера са отрицателни. Чакат се пробите на семейството от Златоустово. В момента състоянието на заразената хасковлийка е стабилно, тя ще остане в Инфекциозно отделение 14 дни, съобщи директорът на болницата д-р Георги Гелов. Ще й бъде направен втори тест, ако той е отрицателен, тя ще бъде изписана и ще бъде още 14 дена под домашна карантина. Инфекциозно отделение разполага с 25 легла. Ще бъдат направени изолатори и в отделенията по кардиология и неврология, които ще се ползват, ако там се установи пациент, заразен с коронавирус.

Старско

По дарителската сметка са постъпили над 19 000 лева, вече са поръчани 10 пациентски монитори, които се очаква да пристигнат до 10 април. Чакат се и 2 респиратора, единият е дарен от Григор Димитров.

Управителят на ДКЦ-1 д-р Ясен Янев съобщи, че днес са получени първите 100 бързи теста за изследване. Цената им е между 25 и 35 лева и не се поема от Здравната каса. С тях ще се тестват пациенти по лекарско предписание. Ако тестът се окаже позитивен, има два варианта – пациентът да остане под домашна карантина или да се направи PCR-тест в Националната лаборатория.

Кметът Станислав Дечев заяви, че противоепидемичните мерки се засилват, като дезинфекцията в квартал „Република“ ще се прави ежечасно. Там ще обикалят и медиатори, които да обясняват на населението опасностите от заразата. Към общината има и 11 психолози, трима от които доброволци, които ще дават консултации на желаещите.

Вече има наложени глоби за нарушаване на карантината, заяви Дечев и отново призова хората да излизат по неотложни причини.

Оставете Коментар

Предишна публикация:
Трима нарушиха карантината си
Трима нарушиха карантината си

Семейство, контактни на заразената с COVID-19, e прието в болницата
Семейство, контактни на заразената с COVID-19, e прието в болницата

Затвори