Цените на горивата може да се понижат с 15-20 стотинки до края на седмицата

0
Divel

До края на седмицата цените на горивата по бензиностанциите трябва да паднат с 15-20 стотинки. Това са очакванията на представители на петролния бизнес, пише Капитал.

Въпреки грандиозния спад на цената на нефта на международните пазари, започнал още в края на януари, до момента това не намери отражение върху цената на бензина и дизела по бензиностанциите в страната. Забавената реакция от страна на търговците на горива при спад на цените на петрола не е нещо ново за българския пазар, който се коригира бързо само когато цената върви нагоре.

Старско

Настоящата ситуация е създала поредната добра възможност на компаниите да увеличат маржа си между цена на едро и цена на дребно двойно. Ценовото поведение беше обяснено от представители на бранша с олигополната структура на местния пазар и със следването на пазарния лидер, т.е. търговеца на едро и дребно “Лукойл България”.

Българският потребител зарежда за определена сума и когато няма корекции на цената нагоре, няма и напрежение, обясняват от бранша. Петролът тип брент обаче само днес поевтиня с около 30% до 31.92 долара за барел, а американският лек петрол загуби 32.41% до 27.92 долара, след като страните – износители и производители от организацията ОПЕК+, не успяха да постигнат споразумение за допълнително свиване на добивите. А нефтът представлява около 33% от крайната цена на автомобилния бензин и около 38% при дизела.

Обикновено обяснението на петролните компании за липсата на корекции по бензиностанциите при спад на цената на петрола е наличието на запаси. Те обаче са средно за 7-10 дни, а понижението на международните пазари започна много преди това.

Затова по-вероятно обяснение е, че търговията на дребно компенсира трудните времена за добива и нефтопреработката. Едно такова задържане на цените е добре дошло за компаниите, които разчитат в по-голяма степен на ритейла.

Източник: Капитал

Оставете Коментар

Предишна публикация:
Съдебният лекар потвърди версията за убийство в Александрово
5 убийства и 21 грабежа за година в Хасковско

8-годишният Ангел се нуждае от 420 000 евро, за да оздравее
8-годишният Ангел се нуждае от 420 000 евро, за да оздравее

Затвори