БСП: Три пъти по-скъпа цена за новия Дом за стари хора, продължаваме социалната си политика(ВИДЕО)

0

“БСП за България” ще продължи активната си политика в социалната сфера. В това бе категоричен на пресконференция в Хасково днес бившият министър на труда и социалната политика Георги Гьоков. Той говори за постигнататото досега в тази сфера и новите мерки, за които “БСП за България” ще настоява.

“В редовното правителство БСП направи безплатни детските градини и ясли, повиши размера на майчинството през втората година с 86 %, 300 лева еднократна помощ за първокласници и осмокласници, а сега вече и за децата от 2,3 и 4 клас, 500 лева необлагаем доход за всяко дете на работещи родители, увеличение на минималната работна заплата”, посочи Георги Гьоков. Според него МРЗ вече трябва да бъде 930 лева, а след 1 януари 2024 г. да скочи над 1000 лева.

Той припомни, че учебниците ще бъдат безплатни вече за всички ученици от 1 до 12 клас.

От “БСП за България” ще настояват за нулев данък върху доходите върху трудовите дейности на хората до 26-годишна възраст. Както и за еднократна помощ от 7 000 лева за всяко второ и трето дете на родители, които са осигурени минимум 24 месеца назад, обвързване на размера на майчинството през втората година с размера на МРЗ. Предлагат още увеличение на еднократната помощ за майките студентки да се увеличи от 2 800 на 7 000 лева, а държавата да покрива всички разходи по процедури на двойките с репродуктивни проблеми. Ще настояват и за преизчисление на пенсиите.

Водачът на листата на “БСП за България” за 29 МИР-Хасково Атанас Зафиров припомни и техния слоган в тази предизборна кампания – “Да, можем!”. “Можем да продължим това, което свършихме през тези месеци”, заяви той. “В регион Хасково почти нищо не се е променило. Хасково и регионът продължават да бъдат един типичен пример на завладяната държава. Регион, в който държавата е отстъпила присъствието си в цели икономически сектори и ги е делегирала на частни и корпоративни субекти”, коментира Зафиров. Той бе категоричен, че от “БСП за България” по никакъв начин няма да толерират каквито и да е форми за източване на държавен ресурс чрез обществени поръчки.

Председателят на общинския съвет на БСП и съветник в местния парламент Камен Тодоров коментира докладната записка на кмета Станислав Дечев за изграждането на нов Дом за стари хора. Тя трябва да бъде гласувана на заседанието на Общинския съвет утре. Според Камен Тодоров прогнозната цена от 15 милиона лева, която кметът обяви пред медиите, е завишена три пъти. В същото време допустимата сума при кандидатстване с проектно предложение е 5 424 800 лева.

“В точка 32 от дневния ред се предлага да одобрим план за реформиране на Дома за стари хора и са заложени средства за обследване на сградата и изготвяне на технически паспорт, като срокът за изпълнение е до края на годината. В следващата точка обаче се казва, че след извършване на конструктивно обследване, включително сеизмична устоичивост и дълготрайност на строежа, е констарирано, че съществуващата сграда е в лошо конструктивно съсътояние и не отговаря на изискването на Наредбата за качество на социалните услуги”, посочи Тодоров. “Тук възникват няколко въпроса- как, кога и от кого е извършена тази оценка? И защо, след като има такава, в предходната докладна се иска да се даде зелена свветлина за харчене на средства? Струва ми се, че тук смърди на корупция”, заяви лидерът на социалистите в Хасково.

“Ние сме категорично за модерна и социална инфраструктура, но поредният абсурд, който ни се предлага от ГЕРБ и управлението в Хасково заслужава въпросите, които представихме пред вас”, допълни той. Това, което също не ставало ясно, е дали ще се събаря или ремонтира старият Дом и ще се изгражда нов.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

 

Сподели

Оставете Коментар

Предишна публикация:
Задържаните край Овчарово каналджии остават в ареста
Задържаните край Овчарово каналджии остават в ареста

Връчиха дипломите на Випуск 2022 от Филиал Хасково на Тракийския университет
Средно 1050 лв. ще е студентската такса за 2023/2024г.

Затвори