Борисов: Нито ще затваряме бизнеси, нито хора

0
Divel

“Нито ще затваряме бизнеси, нито ще затваряме хора”. Това е казал категорично министър-председателят Бойко Борисов пред здравният министър проф. Костадин Ангелов и главния здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Двамата са били на среща при премиера, за да му докладват ситуацията около коронавируса.

Старско

От правителствената информационна служба съобщават, че проф. Костадин Ангелов е “докладвал”, че болниците и медицинските екипи остават в пълна готовност за лечение и диагностика на пациентите с COVID-19. Те разполагат с цялата необходима апаратура, има и достатъчно легла в интензивните отделения.

Проф. Ангелов е отбелязал, че ситуацията в страната е под контрол, има създадена стриктна координация на всички звена в системата, включително и със Спешната помощ, за поемането на случаите. “Болниците могат да издържат“, изтъкнал е премиерът Борисов. Той е разпоредил фалшивите новини за затягане на мерките и за въвеждане на извънредно положени да бъдат опровергани с факти.

На този етап извънредно положение не се налага – около това становище са се обединили премиерът Борисов, здравният министър Ангелов и главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Главният държавен здравен инспектор е казал пред министър-председателя, че по заболеваемост на Балканите България е само след Гърция. С повече случаи са Сърбия, Босна и Херцеговина, Република Северна Македония. „Само че от днес Гърция връща отново щаба си. Така че ние с най-меките мерки в Европа сме предпоследни на Балканите“, посочил е премиерът Борисов.

„Едномилионната демонстрация в Германия конкретно срещу мерките и едномилионната в Израел означават, че след 6 месеца умората у хората е много голяма и те все по-трудно ще приемат рязко ограничителни мерки“, казал още доц. Ангел Кунчев.

Министър-председателят е разпоредил още стриктно да се следи за изплащането на допълнителните финансови средства на лекарите, сестрите, санитарите, лаборантите и на всички служители на първа линия в борбата с COVID-19.

Оставете Коментар

Предишна публикация:
Зов за помощ: Момиче се нуждае от средства за лечение в Германия
Зов за помощ: Момиче се нуждае от средства за лечение в Германия

МЗ: Няма основание за затягане на мерките
МЗ: Няма основание за затягане на мерките

Затвори