Борисов: Най-трудното ни предстои, навън – само с маска или шал

0
Divel

“Най-трудното ни предстои. Под 1 процент се движим. В тъгата си мога да кажа, че починалите хора, бог да ги прости, са с много тежки заболявания. Рисковата група в страната ни е по-голяма и ако я изпуснем, тогава ще понесем катастрофална щета.” Това заяви премиерът Бойко Борисов на брифинг в Министерски съвет.

Министър-председателят напомни и заяви: “Дистанцията остава, мерките за излизане са все по-строги и задължителното носене на маски, или ако няма – един шал. Трябва да задължим, когато човек излиза на обществено място да носи маска. Ще разговарям с здравния министър Кирил Ананиев, мярката за маските да влезе в сила от полунощ, за да може да работи за утре за Цветница. Отделно сме поръчали 1 000 000 маски. Ние насмогнем ли за маски, ще имаме готовност да раздаваме безплатно.”

Старско

“Искаме максимално бързо да предлагаме мерките. Огромен колектив от хора работят, за да може, като я пуснем, да работи. В Австрия тестваха към 1 600 души, резултатите за съжаление са под 1%. В най-заразения град в Германия са под 15%, а там очакват 60-70% заразяване. Има много непознати неща, които вирусът носи със себе си, науката не може да даде точна рецепта. Ние малко сляпо действаме – като невидим противник, стреляме с различни оръжия, кой каквито има. Вчера с Южна Корея подписахме за тестове и предпазни средства. Там започна да ги повтаря болестта – веднъж заболели, пак заболяват. Никой не може да обясни до къде и как това ще се развие”, каза премиерът Борисов.

“Освен от Южна Корея, сме поръчали и 600 000 PCR от ЕК. С такива количества ще понесем първата вълна за масови тестове. В Германия и Австрия обаче казват, че не е дошъл моментът. Паралелно с това работим, ще ви представим и как ще си възобновим производството на тестове, но съм убеден, че самият коронавирус има няколко вида – разновидности, мутации, това няма да ни се размине. Ние както започнахме да си произвеждаме предпазни средства, така ще си произвеждаме и тестове, но докато това се случи ще минат месеци. Към момента имаме един резерв от над 15 000 PCR теста, има с какво да се работи”, каза още министър-председателят.

Борисов отново призова: “Призовавам, че в 00 часа на Великден ще изляза на двора и ще се моля. Нека го направим, всеки както може – от балкон, от двор. Ние като вярващи хора, ако оставим само тези, които не могат без физическото усещане на църква, да изкажем радостта си от Възкресението си от домовете. Сигурен съм, че господ ще ни чуе и разбере за това, че сме действали умно.”

“В другите страни затворихме църквите, ние със Синода решихме да заложим на дисциплината и вярата. Всички възможни механизми показват, че в следващите две седмици ще ни е много трудно”, заключи премиерът.

Оставете Коментар

Предишна публикация:
Отпускат еднократна помощ на родителите в неплатен отпуск
Отпускат еднократна помощ на родителите в неплатен отпуск

Лазаровден е
Лазаровден е

Затвори