Борисов: Готов съм да си тръгна, но да продължи правителството

0
Divel

Премиерът Бойко Борисов заяви готовност да се оттегли от правителството, но то да остане и да продължи да изпълнява програмата си до редовните избори. Това съобщи самият той пред актива на ГЕРБ, който реагира с неодобрение.

Борисов обаче изключи хипотезата за служебен кабинет на президента, защото няма да има парламент, а оттам – нито бюджет за догодина, нито мерки срещу COVID-кризата.

Старско

“Аз съм готов по всяко време да си тръгна, правил съм го. Готов съм и заради мен по никакъв начин не искам да има напрежение – аз не съм Радев да се радвам, когато хората се бият и когато се затварят кръстовищата. Какъв е проблемът да има служебно правителство? Страх ни е от кого? Така че, аз ще продължа разговорите с коалиционните партньори, включително аз да си тръгна и да продължи правителството”, каза министър-председателят, но подчерта, че не се отказва от подписа си под коалиционното споразумение с Обединените патриоти. “Аз 11 пъти съм печелил избори заедно с вас. Наслагва се една тема, че нас ни е страх. Да, ние не вярваме на Радев”, каза премиерът по повод опцията президентът да назначи служебен кабинет, ако правителството се разпусне, цитиран от Дарикнюз.

Премиерът обаче отхвърли такава хипотеза, като посочи, че ГЕРБ не се притесняват от Радев, а от това, че няма да има парламент.

“Само че без НС не може да се свършат следните неща – не може да се обявява извънредно положение заради епидемията, която настъпва, не може да се вземат заеми, да се удължават срокове за данъци и осигуровки. Не може да се актуализира бюджетът, няма да има бюджет за 2021”, изреди Борисов. Добави, че дори и за евентуална покупка на ваксина срещу коронавируса ще трябва да има парламент, за да даде мандат за действие на здравния министър.

“Така че аз ще продължа разговорите с коалиционните партньори, включително аз да си тръгна и да продължи правителството”, заяви Борисов.

Той намекна, че има нужда да стегне партийните редици и ще се занимава с партийния живот след оттеглянето си.

“Поел съм ангажимента, още днес щях да кажа датата, на която ще подам оставка, но искам да обсъдя с колегите”, каза той за коалиционните партньори. “Надявам се да намерим варианти”, обяви Борисов. И категорично изключи хипотзата целият кабинет да хвърля оставка.

“Ние сме за единство на нацията. Единството на нацията е най-важно, защото предстоят толкова тежки месеци”, добави премиерът.

Премиерът на няколко пъти коментира протестите, включително и групата, дошла да вика “оставка” пред бариерата на Тех парка.

Не желая по никакъв начин държавата да бъде разединена, категоричен е Борисов.

В партийния форум участваха почти 7000 членове на ГЕРБ от цялата страна, сред които депутати, министри, коалиционните партньори, общински съветници, областни и общински ръководители и кметове на населени места.

Оставете Коментар

Предишна публикация:
РИОСВ-Хасково
Четирима се борят за директорския стол в РИОСВ-Хасково

Омбудсманът към ВиК-Хасково: Не вдигайте цената на водата
Омбудсманът към ВиК-Хасково: Не вдигайте цената на водата

Затвори