Бойко Борисов поиска грипната ваканция да не бъде удължавана

0
Divel

Грипната ваканция няма смисъл да се удължава допълнително заради коронавируса, като подобно решение даже може да донесе повече вреди, отколкото ползи. Това заяви премиерът Бойко Борисов в хода на конферентен разговор с лидерите на редица страни за новия коронавирус, съобщава БТВ. Българският премиер разговаря с колегите си от Италия, Австрия, Румъния, Унгария и Хърватия.

Министър-председателят предложи грипната ваканция, която е обявена на територията на цялата страна до 11 март, да не бъде удължавана. “След сряда да започнат учебните заведения да си работят. После много време трябва да се доучва. Освен на стопанския живот ще се нанесе щета и на учебния процес.”

Старско

Борисов подчерта, че у нас е проблем затварянето на училищата и детските градини, защото родителите не могат да отидат на работа. Също така изтъкна, че ако бъде спрян градския транспорт – ще бъде нарушен стопанският живот.

„И сега, изведнъж, като останат да си гледат децата или почват да ги водят с тях, а пък на много места започват да се организират фирмите, за да не си губят работниците, събират децата да ги гледат – сиреч ефектът е много малък или нулев“, беше категоричен премиерът.

Образователният министър Красимир Вълчев изрази своите опасения дали при удължаване на ваканцията изтърваният материал ще може да се навакса. Освен това подчерта, че трудно би било да се осигури техническата възможност да има дистанционно форма на обучение.

„По-скоро можем да говорим за допълнителни консултации при самоподготовка на учениците“, обясни просветният министър и увери, че няма опасност учениците да не могат да се подготвят за външното оценяване.

След разговора на премиера, председателят на Националния оперативен щаб проф. Венцислав Мутафчийски заяви, че COVID-19 поразява най-вече по-възрастните хора и няма данни във връзка с вирусната инфекция, която да налага мерки спрямо подрастващите и юношеската група.

Той не даде категоричен отговор дали грипната ваканция ще бъде удължена.

Оставете Коментар

Предишна публикация:
Две патрулки заклещиха Хонда на “Кърджалийска”/ВИДЕО/
Две патрулки заклещиха Хонда на “Кърджалийска”/ВИДЕО/

Съд
Прокуратурата даде на съд 37 лица през февруари

Затвори