Бойко Борисов: До утре тировете трябва да бъдат на летище “Узунджово” (ВИДЕО)

0
Divel

“Ако кризата стане по-тежка шофьорите на камиони трябва да могат да стоят тук. “Надявам се до утре по-голямата част от колоната да я изтеглим и вече да е тук”, заяви премиерът Бойко Борисов.

Министър-председателят пристигна изненадващо на летище “Унуджово”, за да инспектира подготовката му за временен паркинг за тирове. Заедно с него пристигнаха вътрешният министър Младен Маринов и директорът на Главна дирекция “Гранична полиция” Светлан Кичиков.

Старско

Младен Маринов докладва на премиерът Борисов, че след разговорите му с вътрешния министър на Турция колоната от камиони на границата е намаляла от 50 км. на 25 км. За денонощието през ГКПП “Капитан Андреево” са преминали около 1 100 камиона на изход, което е в рамките на нормалното. “Надяваме се за ден два да се нормализира ситуацията”, заяви Маринов.

Борисов заяви, че ще постави въпросът на Европейският съвет стоките, пристигащи от Европа и пътуващи за Турция, да бъдат претоварвани в България и от тук да заминават за Турция, за да се съкрати времето. “За Турция само България е сигурна”, заяви Борисов.

“Провели сме над 50 разговора с нашите турски партньори. Проявяват разбиране. Една част от проблемите вече са решават. Над 400 тира повече от предишния ден са преминали. Заради санитарния контрол, който е в Турция, ние не можем на нашите външни граници да спираме тировете. Европейския съюз има общи зелени коридори и на практика тук става буфер. Това е най-голямото КПП между Европа и държави от третите страни, в случая Турция”, допълни Борисов.

Премиерът Борисов се обърна към журналистите: ” Спазвайте дистанция! Въпреки че не сме ви канили, сте добре дошли, да видите, да разкажете.”

Работата по разчистването на летище “Узунджово” продължава, като днес ще бъде поставено осветление, химически тоалетни и ще бъдат отворени временни павилиони за храна.

 

 

Оставете Коментар

Предишна публикация:
Крадат компоти, телефон и 400 лева
Задигнаха чантата на пенсионер с 600 лева

Красимир Вълчев: Дистанционното обучение ще продължи до 13 април
Красимир Вълчев: Дистанционното обучение ще продължи до 13 април

Затвори