Богдан Боев с фотоизложба „Биоразнообразието на Марица“

0

Изложба на родения през 1982 г. в Димитровград уайлдлайф фотограф Богдан Боев „Биоразнообразието на Марица“ бе открита днес в хасковската Професионална гимназия по лека промишленост „Райна Княгиня“.

Експозицията е част от дейностите по проект „Опазване на биоразнообразието по поречието на река Марица“, който изпълнява читалище „Марица-2008“ в димитровградското село Райново. Включва фотоси на редки и защитени видове птици, бозайници, влечуги и насекоми. Освен в Хасково е предвидено да гостува в Димитровград и Симеоновград.

Проектът на райновското читалище е финансиран от програма „Младежи за околна среда“ на Министерство на околната среда и водите чрез възлагане от Басейнова дирекция за управление на водите „Източно-беломорски район“ – Пловдив.

За бившия баскетболист Богдан Боев уайлдлайф фотографията е не просто професия, а кауза. Израснал край река Марица, в димитровградското село Ябълково, където преминавали ученическите му ваканции. Грижата към природата и животните наследил от своя баща, който то възпитал така.

Бившият баскетболист снима повече от 15 години, но превръща уайлдлайф фотографията в своя професия, след като на 33 г. се пенсионира, както се шегува, като състезател след 17 години отдадени на професионалния баскетбол. Първоначално работи за фирма, която се занимава с екотуризъм и организира наблюдение на птици, фотография на диви животни, екотурове и природни забележителности. Продължава с уайлдлайт фотография в Полша, снима във Финландия, живее в Шотландия със съпругата си Нели и двете им деца. Неотдавна се завръща от фототур в Южна Африка, отлаган две години заради пандемията. И заедно със секретаря на читалището в Райново Митко Желязков и други доброволци правят и поставят първите в района укрития за изкушените от уайлдлайф фотографията.

През годините осъзнах колко важна е ролята на всеки един от нас за опазване на дивата природа, затова си поставих за цел да създам подходящи условия за постигане на страхотни кадри на диви животни при максимален комфорт за фотографа и минимално безпокойство за животните, споделя Богдан Боев.
С времето си дадох сметка, че с резултатите от своята страст мога лично да допринеса за опазването на природата, което е страхотно! Взех решението да дарявам част от кадрите си за различни каузи, свързани с опазване на природата, да публикувам фотографии на диви животни в социалните мрежи, за да покажа красотата им, да споделя преживяното и да накарам хората да усетят част от тази магия. Организирам изложби с приятели, участвам в различни събития, свързани с фотографията на дива природа и се опитвам по различни начини да спечеля повече хора за каузата, разказва Боев.

Той признава, че обича да се връщам там, където е израснал. Река Марица около Димитровград и влажните зони в района са моят дългогодишен фотографски проект. Търся нови места, посещавам стари, той като през различните периоди и сезони нещата се менят, но винаги се появяват нови възможности и видове за снимане. Това ме зарежда с ентусиазъм и ме мотивира да строя фотографски укрития, да правя установки с камуфлажни палатки или просто да взема шалтето и маскировъчната мрежа и да легна някъде с фотоапарата, допълва Богдан Боев.

Той е категоричен, че природата разказва своите истории без значение дали я слушаме, или не. Фотографите на дива природа имат мисия да ги „илюстрират“ така, че да заинтригуват хората, да ги накарат да се интересуват, да четат и научат повече за дивото. За мен всяка една снимка е история, която съм преживял, и когато я погледна, се връщам отново и към нея, споделя той. И издава, че има неписани правила в уайлдлайф фотографията, които обаче, трябва да бъдат спазвани. По думите му, сред най-важните са моралът и уважението към животните и заобикалящата ги среда. Водещото е да го правим без да прекрачваме границата и да стресираме животните. Особено важно е да не бъдат притеснявани в определени периоди и на приоритетни за тях места, категоричен е той.

През юли/август 2020 г. заедно с Ивайло Зафиров откриват в галерия Little Bird Place фотографска изложба-вернисаж „Съпреживяване на дивото” с куратор Любен Домозетски.

През 2019 г. в димитровградската зала „Асен Крайшников“ Богдан Боев представи самостоятелна изложба „Биоразнообразието на община Димитровград”, чийто организатор бе читалище „Марица“ от с. Райново.

Със свои фотографии Богдан Боев участва и в редица съвместни изложби, организирани от БЗДП и други неправителствени и граждански организации, насочени към опазване на природата и биоразнообразието.

Оставете Коментар

Предишна публикация:
8209.40 лв събра ОУ "Св.Иван Рилски" за пострадалите от наводненията
8209.40 лв събра ОУ “Св.Иван Рилски” за пострадалите от наводненията

Щракнаха белезниците на 5-ма с наркотични вещества
Щракнаха белезниците на 5-ма с наркотични вещества

Затвори