Благовещение – не излизайте гладни и без пари

0

На 25 март Православната Християнска Църква празнува в чест на благата вест за раждането на Спасителя, която Архангел Гавраил съобщил на Дева Мария.

В България празникът се свързва по-често с идването на пролетта и затова на този ден задължително трябва да се яде нещо зелено- коприва, спанак, лапад и др. Според традицията на този ден на трапезата трябва да има риба, като обикновено се приготвя рибник — риба с ориз. Задължително се пече пита, която намазана с мед, се раздава на съседи и близки.

Наричат този празник още Благовец или половин Великден. Според народните вярвания на този „благ ден“ по-леко и бързо зарастват всички рани, затова най-често тогава се дупчат ушите на малките момиченца.

Поверието гласи, че на Благовец долитат кукувиците и лястовиците, за да донесат благата вест, че зимата си е отишла и лятото е дошло.

На Благовещение не се работи нищо. Трябва да облечете новите дрехи и в джобовете да имате пари. Вярва се, че каквито дела вършиш на Благовещение, това ще правиш и през цялата година. Затова на Благовец се яде, празнува, броят се пари.

Имен ден празнуват Благовест, Благо, Благой, Блаже, Блага, Благовеста, Блага, Вангел, Ванго, Евангелина, Ванга.

Оставете Коментар

Предишна публикация:
Две жени в Спешното при ПТП на кръстовище(ВИДЕО)
Две жени в Спешното при ПТП на кръстовище(ВИДЕО)

Затвориха повече от километър на бул."Васил Левски" в Хасково(ВИДЕО)
Затвориха повече от километър на бул.”Васил Левски” в Хасково(ВИДЕО)

Затвори