Бетонираха двуметров водосток на магистрала “Марица”/ВИДЕО/

0
Divel

Бетонираха двуметров водосток на 33-ти километър на АМ “Марица”.

Лот 1 от Димитровград до Оризово се оказва един от най-скъпите участъци, строен в България. Над 50 милиона са изхарчени за укрепване в проблемния участък веднага след откриването му през октомври 2016 година.

Старско

Строителството на 31-километровия участък започва през август 2011 година и приключва октомври 2015 година. Договорът за магистралата е сключен с италианския консорциум „Кооператива Муратория Чементисти – Чи Ем Чи Ди, Равена“ и е за сумата от 159 755 613 лв.

Докато машините на италианците строят магистралата обаче, се появява втори договор за допълнителни строителни работи в същия участък – на ЛОТ 1 от „Марица“. Агенция “Пътна инфраструктура” (АПИ) обявява обществена поръчка за нов договор за допълнително строителство и през юли месец българската фирма „Пътища Пловдив“ поема довършителните работи.

На пролет през 2016 г. близо 100 метра от пътя пропадна. В края на 2018-та отново имаше спешен ремонт /виж ТУК/.

Така и до ден днешен проблеми все още има. Общинският съветник Николай Георгиев от Харманли и тогавашен строител на пътния участък заведе нашия екип под магистралата в района на 33 км до река Банска, за да покаже на място как водостокът е бетониран. Това води до пропадане на пътя в този участък.

Водостокът е проектиран за голям дебит вода ф 2000/2 метра/, а в момента под положения бетон е поставена тръба ф 100/1 метър/.

“Съоръжението е не действащо, бетонирано и подпряно с тръби, за да не се огъва, от насип, който е изцяло от глина”, коментира на място Георгиев. “Само последният слой е от трошена фракция. Затова сега е нарушен водостока, сигурно има един метър асфалт, положен, за да се изравни нивото на пътя”, допълни той.

След като заснехме бетонирания водостока от единия край, от другия край на магистралата картинката бе същата. Николай Георгиев отправи питане и дали изобщо тези ремонти за бетониране и намаляване на водостока имат документация и призова служебния кабинет да се заеме с разплитане на случая.

Припомняме, че през 2017 г. прокуратурата проверяваше строежа на магистралата по сигнал на европейската служба за борба с измамите ОЛАФ.

 

Оставете Коментар

Предишна публикация:
1980 първолаци прекрачиха за първи път училищния праг/ВИДЕО/
След 1-во класиране: 222 свободни места за първокласници в Хасково

Без решение за Бизнес плана на ВиК, КЕВР с последна дума за цената на водата
Прекарването на газопровода с Гърция остави половин Хасково без вода

Затвори