Белоглав лешояд от Маджарово е открит в Ливан след три години в неизвестност

0
Divel

Преди броени дни получихме информация за три белоглави лешоядa, държани незаконно в плен в частен зоопарк в северен Ливан, съобщават от БДЗП.

Нашите колеги от Комитета за борба с незаконното избиване на птици в Ливан ни информираха за това и веднага посетиха мястото. За всеобща изненада там откриха един млад белоглав лешояд със зелен пръстен B6P. Оказа се, че това е лешояд, излюпен в близост до гр. Маджарово през 2018 г. Тогава екип на БДЗП маркира младото лешоядче с пръстени, а посредством GPS предавател проследяваше придвижванията му.

Старско

Подобно на много свои връстници и този млад лешояд пое на юг през есента, но мистериозно загубихме сигнал от неговия предавател докато прелиташе над Сирия. Оттогава изминаха 3 години, а лешоядът не се завърна в Източни Родопи, което ни накара да вярваме, че е загинал. Ето защо изненадата ни бе голяма да открием, че той е жив, но пленен и отглеждан при неподходящи условия.

Най-вероятно младият лешояд е бил отстрелян в Сирия, но е оцелял, след което е бил продаден на частни колекционери в Ливан. В странните от Близкия Изток, особено в Сирия и Ливан, всяка година незаконно се избиват хиляди хищни и други видове птици. Незаконният отстрел е сред основните заплахи за тях. Известни са и други случаи на белоглави и египетски лешояди от Балканите, които намират смъртта си в Ливан. Такъв пример е случаят на младия египетски лешояд Анахита, който миналата есен също бе прострелян, но, благодарение на бързата намеса на ливанските ни колеги, бе спасен.

БДЗП веднага изпрати искане до Ливанските власти да предприемат необходимите мерки и да конфискуват трите белоглави лешояда от незаконния им притежател. В случай, че те са в добро здравословно състояние и след подходящи грижи, лешоядите могат да бъдат освободени обратно в дивата природа, където им е мястото. Надяваме се властите да предприемат мерки по този случай и скоро да видим лешоядът B6P отново да се рее в небето над Източните Родопи. Напомняме, че белоглавият лешояд е защитен вид по силата на няколко международни конвенции, подписани от Ливан, сред които Бонската конвенция за мигриращите птици и Конвенцията CITES за търговия със защитени видове от дивата флора и фауна.

Белоглавият лешояд е маркиран с GPS предавател в рамките на проект „Опазване на черния и белоглавия лешояди в трансграничната планина Родопи“ (LIFE14 NAT/NL/901) финансиран от Европейския съюз и Rewilding Europe.

Оставете Коментар

Предишна публикация:
Гърция засилва граничния контрол заради мигрантите от Афганистан
Гърция засилва граничния контрол заради мигрантите от Афганистан

Установиха трима непълнолетни в кражби
Установиха трима непълнолетни в кражби

Затвори