Белгийският собственик на „Девин“ отбелязва 100 години Spa Monopole и Spa Reine

0

Кралят и кралицата на Белгия бяха специални гости за годишнината на завода и марката.

Групата Spadel, собственик на лидерa при натуралните води у нас – „Девин“ ЕАД, отбелязва 100-годишен юбилей на производствената база Spa Monopole и марката Spa Reine в Белгия. Годишнината беше уважена от кралското семейство на Белгия – крал Филип и кралица Матилда, които посетиха фабриката за бутилиране на вода.

Старско

Темите за биоразнообразието и опазването на природата бяха разгледани на кръгла маса в присъствието на кралската двойка, Джил Питърс, фламандски синоптик и активист за климата, както и на министъра на околната среда на Валония Селин Телие. Беше представено проучване, проведено с независимата консултантска фирма Arcadis, което потвърждава, че през последните сто години по отношение на биоразнообразието Spa Monopole има не просто неутрално, а положително въздействие върху околната среда в района. За своите 100 години Spa Monopole са емблема за опазването на природните ресурси в Европа.

Групата Spadel полага целенасочени усилия за възстановяване и поддържане на биоразнообразието около всички извори за бутилиране на натурални води, за които се грижи. В България тези усилия се изпълняват в партньорство с асоциацията BeeОdiversity. В защитената вододайна зона на изворната вода DEVIN в района на град Девин в Родопите са поставени пчелни кошери. Всяко тримесечие поленът от тях се събира и изпраща в лабораторията на BeeОdiversity за анализ за наличието на пестициди и тежки метали. Следят се над 500 параметъра с цел откриване на потенциални замърсители в района.

„Родопският ни извор се отличава с екологична чистота и със значителното присъствие – между 70 и 90%, на диви (некултивирани) растителни видове“, пояснява Петя Манастирска, ръководител „Устойчиво развитие и качество“ в „Девин“ ЕАД. „Благодарение на полена е установено, че в района на извора в Девин се среща и един от защитените растителни видове в Европа, многогодишното тревисто растение обикновено кървавиче (Persicaria bistorta).“

Годишният доклад на BeeОdiversity за 2020 г. и данните за първите три тримесечия на 2021 г. показват пълно отсъствие на пестициди и тежки метали в полена, събран от околната среда в района. През 2020 г. именно с приноса си към BeeОdiversity „Девин“ завоюва две призови места на конкурса „Най-зелените компании в България“ в категориите „Зелена идея“ и „Зелена инициатива“.

От 2021 г. „Девин“ ЕАД вече е сертифицирана въглеродно неутрална компания, която получава валидация, издадена от международната консултантска организация по климата CO2logic и утвърдена от акредитирания и независим сертифициращ орган Vinçotte. „Девин“ ЕАД е първата българска компания за натурални води, която постига въглероден неутралитет както на ниво компания, така и ниво продукт. Това означава, че всяка покупка на бутилка с марка DEVIN е действие в подкрепа на климата.

Оставете Коментар

Предишна публикация:
„Когато утре стане днес“ или бъдещето на младежите през погледа на един литературен конкурс
„Когато утре стане днес“ или бъдещето на младежите през погледа на един литературен конкурс

От днес глобяват водачите без винетки
Винетката остава на същата цена, провери и поднови онлайн

Затвори