България полага усилия да подсигури и опази границата

0

Трябва да се оценят усилията, които се полагат от българска страна, за да се подсигури и опази границата, отбеляза председателят на Националния съвет на Австрия Волфганг Соботка, който заедно с председателя на Народното събрание Росен Желязков посети българо-турската граница.

България е изключително важен партньор за нас, подчерта Волфганг Соботка и добави, че като бивш министър на вътрешните работи знае, че работата е трудна и я цени наистина високо. Очакваме от Турция също да поеме и да изпълни задълженията си, добави председателят на Националното събрание на Австрия.

Много е важно, че дойдохме на място, за да видим не просто поредното инженерно съоръжение и технологиите в действие, а как работят хората и цялата система, подчерта председателят на Народното събрание Росен Желязков. Той изрази благодарност за ежедневните усилия, които полагат служителите и подчерта, че данните за предотвратените опити за незаконно преминаване показват, че предизвикателството е огромно и е общоевропейски ангажимент да се охраняват границите на ЕС. Вярвам, че ще бъде оценено, че България се справя по най-добрия възможен начин с помощта на нашите партньори от Съюза, добави Росен Желязков.

България полага усилия да подсигури и опази границата

Главният секретар на МВР Живко Коцев отбеляза, че въпреки безпрецедентния миграционен натиск, българската държава изключително успешно противодейства на нелегалната миграция. Отчитаме завишение на наказателните производства с над 75 процента и с над 30 процента увеличение на осъдителните присъди, подчерта той. Това е ясно доказателство, че имаме воля и се справяме успешно с нелегалната миграция както с нашия ресурс, така и благодарение на доброто взаимодействие с партньорските служби и най-вече с турската държава, посочи Живко Коцев.

Председателят на Народното събрание Росен Желязков и председателят на Националния съвет на Австрия Волфганг Соботка посетиха участък от сухоземната държавна граница, където разгледаха инженерното възпрепятстващо съоръжение и системите за наблюдение. Те бяха запознати с дейността на „Гранична полиция“, както и с контрола и мерките за предотвратяване на опитите за незаконно влизане в България, съгласно изискванията и стандартите, прилагани в страните от Шенгенското пространство.

България полага усилия да подсигури и опази границата

След това председателите на парламентите на България и Австрия посетиха ГКПП „Капитан Андреево” и наблюдаваха обработването на документите и извършването на граничния контрол на преминаващите превозни средства. Председателите на законодателните институции на България и Австрия бяха информирани и за дейността на съвместния контактен център за полицейско и митническо сътрудничество между България, Гърция и Турция.

По-късно днес на официална церемония в София председателят на австрийския парламент Волфганг Соботка ще положи венец пред Паметника на незнайния воин в София. След това ще се проведе среща на председателя на Народното събрание Росен Желязков и представители на различните парламентарни групи в 49-ото Народно събрание с председателя на Националния съвет на Република Австрия.

В програмата на официалното посещение на Волфганг Соботка в България са предвидени срещи с президента на България Румен Радев, с министър-председателя Николай Денков и с вицепремиера и министър на външните работи Мария Габриел.

Сподели

Оставете Коментар

Предишна публикация:
Успешен старт на ловния сезон на дива свиня
Успешен старт на ловния сезон на дива свиня

Асен Василев: Преходът свършва, когато българите спрат да емигрират и се завърнат по родните места
Асен Василев: Битка с корупцията и още реформи, за да сме водеща държава в ЕС

Затвори