„България на регионите“ ще има съветник в Димитровград

0

Хасковският административен съд ОБЯВЯВА ЗА НЕДЕЙСТВИТЕЛЕН резултата от изборите за общински съветници в Община Димитровград на 29.10.203г., обявен с Решение №212/30.10.2023г. на Общинска избирателна комисия Димитровград и ВРЪЩА книжата в ОИК-Димитровград за обявяване на действителните резултати. Това гласи решението по делото, образувано по жалба на КП „България на регионите“, за чиято листа според резултатите са гласували 707 избиратели при квота за мандат от 410 гласа.

От коалицията оспориха решението на ОИК с аргумента, че подадени за тях бюлетини са били отчетени от секционни избирателни комисии за недействителни. В крайна сметка съдът разпореди повторно преброяване за 5 секции, като според заключението на експертизата в тях са подадени още два действителни гласа за „България на регионите“.

Спорна се оказа една бюлетина от секция 54 в кв. Марийно, отчетена от вещото лице са недействителна с аргумента, че знакът Х излиза извън квадратчето с номера на коалицията и засяга друго. Въпросната бюлетина бе разгледана повторно и снимана от вещото лице в присъствието на представители на страните. С решението си съдия Павлина Господинова признава тази бюлетина за действителна. Така на практика „България на регионите“ получава съветнически мандат в Димитровград, който ще е за сметка на третия за БСП и Виолета Желева.

В мотивите към решението е записано: В настоящия процес се установи, че жалбоподателят КП РБ е получил повече действителни гласове – 410 вместо отчетените 407, и така има действително полагащ му се мандат в общинския съвет на основание чл.453, ал.3 от ИК. Предвид изложеното изборът за общински съветници в Община Димитровград следва да се обяви за недействителен.

ХАС осъжда ОИК-Димитровград да заплати на КП „България на регионите“ направените по делото разноски в размер общо 4000 лева- 3000 лв. за експертизата и 1000 лева за адвокатска защита.

Решението може да бъде обжалвано пред Върховния административен съд в 7-дневен срок от съобщаването му.

Оставете Коментар

Предишна публикация:
Делото за изборите на съветници в Хасково продължава през декември
Делото за изборите на съветници в Хасково продължава през декември

Президентът Радев: Истинската сила на дипломацията е когато тя идва преди бомбите и ги предотвратява
Президентът Радев: Истинската сила на дипломацията е когато тя идва преди бомбите и ги предотвратява

Затвори