Арестуван за 300 кг хероин обяви гладна стачка

0
Divel

Арестуваният за 300 кг хероин Селман Йоздемир обяви гладна стачка в килията. Това съобщи адвокатът му Надя Делева. Другият обвиняем по случая – иранският гражданин Сеидмохамадхас Мирхосеин Рамазани е пуснат под гаранция в размер на 5000 лева. Това потвърди пред медията ни адвокатът му Иван Иванов. Иранецът е обвинен за пренасяне на 300 кг хероин през границата. Рамазани се е прибрал в Иран.

Пратката за близо 26 000 000 лева бе заловена на 14 април 2019 година на ГКПП “Капитан Андреево”. Тогава е извършена щателна митническа проверка и с рентгенова апаратура на товарен автомобил с иранска регистрация. В товара на камиона е открита дрогата. Задържани са двамата мъже. Сеидмохамадхас Мирхосеин Рамазани е бил шофьорът на камиона и е обвинен като извършител на престъплението, а Селман Йоздемир е обвинен като помагач. Товарът в камиона е бил документално оформени като колети от Иран до България за Пловдив. От прокуратурата тогава съобщиха, че Йоздемир е бил получателят.

Старско

С редакцията на XNEWS.BG се свърза адвокатът на Йоздемир – Надя Делева. Тя заяви, че Йоздемир е провел няколко телефонни разговора с него. Не е участвал нито в натоварването, нито в изпращането на стоката.

По думите й наблюдаващият прокурор е изменил мярката на иранецът. Според адвокатката с действията си наблюдаващият прокурор “е осуетил наказателното преследване срещу Размазани и последващото прилагане на наказателна репресия.” “След 1 година и 4 месеца в ареста, по инициатива на наблюдаващия прокурор, на Рамазани му е изменена мярката в “гаранция””, разказа адвокат Делева. Тя добави още, че не са предприети никакви действия по издирването му и връщането му в България. Рамазани е ирански гражданин, няма никаква връзка и уседналост в РБ, няма местоживеене, нито постоянен адрес на територията на страната, нито близки и роднини, за които ще се приеме, че ще са пречка същият да се укрие или да извърши ново престъпление. Не му е била издадена и забрана да напуска страната. Свързахме се с държавното обвинение, от там обясниха, че ще направят коментар по случая, когато наблюдаващият прокурор се върне от отпуск.

Според адв.Делева, целта е да се прекрати наказателното производство срещу Рамазани и то възможно най-бързо, тъй като същият не е в страната. Тя каза, че нейният подзащитник Селман Йоздемир вече се е сдобил с ново обвинение – от помагач става съизвършител. “Незаконосъобразно “се заменя” един извършител с друг. Черпят се права за защита на единия обвиняем, които са във вреда на другия обвиняем. Вместо обективно и пълно разследване еднакво за двамата обвиняеми, на подзащитния ми му се възпрепятства целенасочено правото на адекватна защита, за да има все пак “жертвено агне” и да не бъде потърсена отговорност защо извършителят е изпратен за Иран”, смята адвокат Делева.
Тя е направила доказателствено искане за очна ставка между двамата обвиняеми, тъй като имало съществени противоречия. Такава не се е реализирала, защото Рамазани е извън страната. Направила е и искане за разпит пред съдия на подзащитният й Йоздемир. Няма насрочен такъв.

На 8 септември, адвокат Надя Делева е направила искане за изменение на взетата мярка за неотклонение спрямо Селман Йоздемир “задържане под стража” в по-лека – “парична гаранция”. Според НПК, след направеното искане, прокурорът е длъжен незабавно да изпрати делото на съда за разглеждане. Дни по-късно, на 10 септември, адвокат Делева се обажда в деловодството на хасковския съд, за да провери дали има насрочено заседание. От там й отговарят: “По разпореждане на прокурор делото няма да бъде изпратено в съда за гледане на мярка, докато не бъде предявено разследването.” След този отговор, адвокатката пише писмо до председателя на Окръжен съд – Хасково, в което моли да бъде изискано делото от окръжната прокуратура и да бъде насрочено за разглеждане. Вчера от Темида й отговарят, че са изискали изпращането на информация от окръжната прокуратура за постъпилата жалба от нейна страна и е изискана и информация за действията по администрирането на молбата и изпращането й за разглеждане от съда. До момента в съда не е постъпила исканата информация.

Йоздемир обявил гладната стачка, след като разбира, че дни след входирането на молбата в окръжната прокуратура, делото не е изпратено в съда и се обажда на адвокат Надя Делева, като я уведомява за решението да протестира, че системно са нарушавали правата му и най-незаконосъобразно е задържано делото от окръжна прокуратура – Хасково.

Оставете Коментар

Предишна публикация:
Москвич 401 обра овациите на ретро парада
Москвич 401 обра овациите на ретро парада

Бойко Борисов пристигна за освещаването на новия манастирски комплекс „Свети Йоан Предтеча“ (ВИДЕО)
Бойко Борисов пристигна за освещаването на новия манастирски комплекс „Свети Йоан Предтеча“ (ВИДЕО)

Затвори