Апелативният съд пусна на свобода турския шофьор, превозвал 402 кг хероин

0

Пловдивският апелативен съд пусна на свобода турския шофьор Хюсеин Хаир, който е обвинен в контрабанда на хероин, укрит в матраци. Магистратите отмениха определението на Окръжен съд – Хасково, с което е отказано да се измени мярката за неотклонение „задържане под стража“.

Обвиняемият 64-годишен шофьор бе задържан на 19. 04. 2024 г. при опит да премине от Турция в България. В товарния му автомобил бяха открити рекордните 402,72 килограма хероин на обща стойност 16 727 377 лв. Наркотикът е бил поставен в лентовидни пакети, скрити в спални матраци, като имитирали една обща конструкция с матрака по подобие на подматрачна рамка. След поставянето на лентовидните пакети с хероина, матраците са били зашити и опаковани фабрично в найлонови пликове. Според показанията на митническите служители, които за извършили проверка на товара, шевът и опаковането са изпълнени така, че да не пораждат съмнения за нарушена фабрична изработка и опаковка.

Хюсеин Хаир е заявил пред съда, че не е знаел, че в превозвания от него товар има укрито наркотично вещество. Апелативните съдии са приели, че през почти три месеца протекло досъдебно производство, няма нито едно доказателство, което да оборва твърдението на обвиняемия за незнание относно превозвания хероин. Напротив, налице са множество доказателства, които кореспондират с така заявеното от него.

И от писмените, и от гласните доказателства по делото се установява, че хероинът е бил разпределен в множество малки пакети, укрити в превозвани и декларирани като товар фабрично произведени матраци. Съмнение за недеклариран превоз е възникнало при сканирането поединично на матраците. Наркотичното вещество е било намерено след разрязването им с нож, във вътрешността, под дамаска, дунапрен и деколин. Тези обстоятелства кореспондират със заявеното от обвиняемия, че той е действал със съзнанието, че превозва матраци от Иран към Република Румъния. Към мястото за натоварването им е бил насочен от работодателя си, който му изпратил и локацията за товарене на стоката. Според митническите служители, извършили проверката, на която шофьорът присъствал лично, той бил изненадан от намирането на пакетите и се притеснил, съобщават от пресцентъра на Апелативния съд в Пловдив.

Според апелативните съдии няма доказателства, които да установяват обвиняемият да е знаел, че в превозваните от него фабрично изработени и опаковани матраци е укрито инкриминираното наркотично вещество.

Наличието на обосновано предположение за авторството на разследваното престъпление е основен стандарт за допустимо действие, на която и да е мярка за неотклонение. Отсъствието му формира извод за недопустимо действие на каквато и да е мярка за процесуална принуда спрямо обвиняемия. За това той беше освободен без никаква мярка за неотклонение, уточняват от съда.

Определението на Апелативния съд е окончателно.

Сподели

Оставете Коментар

Предишна публикация:
Мъри срещу Моуриньо във 2 кръг на Суперлигата в Турция
Мъри срещу Моуриньо във 2 кръг на Суперлигата в Турция

Избират заместник-председатели на ОБС-Хасково на извънредно заседание в понеделник
Избират заместник-председатели на ОБС-Хасково на извънредно заседание в понеделник

Затвори