Ансамбъл „Звездица” от Димитровград със „Сребърен Орфей“

0

С наградата „Сребърен Орфей“ се завърна димитровградският танцов ансамбъл „Звездица“ при народно читалище „Звездица-2003“ от 11-то издание на Балканския шампионат по фолклор „Евро фолк – Жива вода“ 2023 в Хисаря.

48 изпълнители от Димитровград – танцьори и музиканти, от 7 до 70-годишна възраст, представиха танците „Въведение с венци“, „Снежко“, „Задявка“ и „На мегдана“- хореография на Димитър Дойчинов и Веселин Иванов. Ансамбъл „Звездица“ получи и златен медал за представянето си в категория „Обработен фолклор“, грамота за принос в съхраняването и развитието на фолклора и грамота за приемственост между поколенията.

Със „Златен Орфей“ бе отличен танцов състав „Българче“ и кукерски клуб „Златните кукери“ от село Челопеч за постановката „Сирница в Челопеч“.

150 фолклорни групи и индивидуални изпълнители се представиха в конкурса от 1 до 5 юни, като Хисаря се превърна в център на фолклорното изкуство. На сцената в Народно читалище „Иван Вазов 1904“ се изявиха творчески състави от всички етнографски области на България в над 30 часа концерти.

Тази година димитровградският ансамбъл „Звездица“ навършва 29 години с равносметка за участия в над 30 фестивала в Германия, Белгия, Холандия, Франция, Португалия, Украйна, Италия -остров Сардиния и остров Сицилия, Босна и Херцеговина, Хърватска, Словения, Австрия, Унгария, Финландия, Полша, Македония, Турция, Румъния, Чехия. В България „Звездица“ има концерти в над 20 населени места – София, Пловдив, Пазарджик, Велико Търново, Стара Загора, Казанлък, Сопот, Сандански, Севлиево, Ямбол, Ловеч, Приморско, Харманли, Хасково, Правец, Ивайловград.

Ансамбълът продължава с подготовка за концерти във всяка една от вечерите на фестивала „С танците на дедите ни“ в Димитровград на 16, 17 и 18 юни. Само две седмици след това „Звездица“ заминава на фолклорен фестивал в Германия.

Оставете Коментар

Предишна публикация:
Булфото
НС избра първия в историята ротационен кабинет

Румен Радев: Най-голямото постижение на Европейския съюз е опазването на мира в Европа
Една година преди европейските избори гражданите осъзнават въздействието на ЕС върху техния живот

Затвори