Ало измамниците се възползват от COVID-19

0
Divel

Регистрирани са първите телефонни измами, свързани с новия коронавирус. Това обяви на извънреден брифинг в МС министърът на вътрешните Младен Маринов.

“Имаме единични случаи. В момента лъжат, примерно, че роднина е заболял с коронавирус”, съобщи вътрешният министър.

Старско

Преди това премиерът Бойко Борисов обяви, че от 17 часа днес на телефон 112 гражданите ще могат да задават своите въпроси, свързани с коронавируса и мерките, взети против неговото разпространяване. „4 души от Министерство на здравеопазването ще стоят на телефоните, за да може всеки един въпрос или тълкувание да се отговори на хората и по максимално бърз начин да бъде взето необходимото решение. Надявам се платформата да не бъде хаквана и претоварвана с умисъл, за да може да издържи“, допълни той.

Премиерът обяви още, че се удължава с 6 месеца срока за издаване на лични документи. Пример: Ако днес ви изтича личната карта, тя ще бъда валидна още 6 месеца. Също така с 12 месеца се удължава срока на протоколите за скъпите лекарства, а до края на май месец се удължава срока за решения на ТЕЛК.

Младен Маринов допълни, че в ромските квартали в цялата страна ще бъда засилено полицейското присъствие и ще се следи дали се спазва заповедта на МЗ.

Здравният министър увери, че търговската дейност продължава да се извършва по досега установения ред, с изключение на тези, които са посочени в заповедта – това са увеселителни и игрални зали, дискотеки, барове, ресторанти, заведения за бързо хранене, кафе-сладкарници и търговски магазини от тип МОЛ. В моловете ще продължат да работят застрахователните офиси, банковите гишета, аптеките и хранителните вериги.

Големите вериги магазини – за техника, за строителни материали продължават да работят, но при строги мерки. Ако бъде установен магазин, в който е допуснато струпване на хора, незабавно ще бъде затворен. В ресторантите, ако работи кухнята, може да се доставя храна по домовете.

За неспазване на карантина се носи наказателна отговорност до 5 години затвор и глоба от 5 000 лева.

Оставете Коментар

Предишна публикация:
Два магазина отворени, заведенията пуснаха кепенци/ВИДЕО/
Два магазина отворени, заведенията пуснаха кепенци/ВИДЕО/

Короновирусът взе втора жертва у нас
Коронавирусът взе втора жертва у нас

Затвори