Акция на ДАНС и КПКОНПИ в София и Хасково

0

Акция на ДАНС и Антикорупционната комисия се провежда в София и Хасково. Операцията е по разследване за длъжностни престъпления и подкупи. Тя се провежда по сигнал на ДАНС и по неотложност, съобщава NOVA.

Проверки се извършват в сградата на Агенция “Митници” в столицата. Претърсват се адреси в квартал “Бояна”, известен хотел в “Лозенец” и други места в близост до него. Обискирани са жилището и кабинетът на шефката на Агенция” Митници” Петя Банкова. От дома ѝ са иззети бележки, които тя си е водила за различни обучения, както и договор за потребителски кредит на съпруга ѝ. Пари не са открити, съобщи адвокатът на Банкова.

Aз съм първата жертва на новото КОНПИ, но няма да се предам”, каза пред медиите Банкова.
От работното ѝ място са иззети служебният ѝ компютър и бележки по разработка за разбиване на контрабандни канали.

Шефката на Агенция “Митници” твърди, че като служител на ДАНС е имала “професионална неприязън с шефа на Агенцията” и подозира, че именно той стои зад операцията.

Банкова все още не е разпитана. Няма издадена заповед за задържането ѝ. Предстои да даде показания в сградата на Комисията за противодействие на корупцията. За този орган това е първата акция.
До момента прокуратурата не е уведомена за действията по разследването.

По информация на БНТ операцията на ДАНС е свързана с раследване на сочения за контрабандист и бивш митничар Николай Николов – Паскал и неговите евентуални връзки за организиране на контрабандните канали.

“Искам да спра контрабандата, която в момента пречи на цялата държава”, каза Банкова и заяви, че не познава Паскал.

Във връзки с Паскал се подозираше бившият шеф на хасковската полиция Недан Хаджиев, за когато Асен Василев лобирал да се върне на поста, твърдят публикации от последната седмица. Хаджиев бе назначен за директор на ОДМВР-Хасково от тогавашния МВР шеф Бойко Рашков през януари 2022 година по време на правителството на Кирил Петков, пише „Марица“.

Операцията на ДАНС, при която бе арестувана шефката на Агенция „Митници” Петя Банкова и нейният заместник Людмил Маринов, е удар срещу бившия вътрешен министър Бойко Рашков и най-вече срещу финансовия в оставка Асен Василев. Тази версия се обсъжда от депутати в навечерието на сглобяването на служебен кабинет. Банкова е лично назначение на Василев и също като шефа на НАП Румен Спецов, върнат на поста от Василев, и тя е от Добрич, допълва изданието.

Източник: NOVA, БНТ, БТА, МАРИЦА

Сподели

Оставете Коментар

Предишна публикация:
За работливия кос чете на деца кметът на Димитровград
За работливия кос чете на деца кметът на Димитровград

Медицинска сестра за „Дъга“ търсят в Димитровград
Медицинска сестра за „Дъга“ търсят в Димитровград

Затвори