АЕЖ сезира КЗК за евентуална медийна сделка

0
Divel

Асоциацията на европейските журналисти – България изпрати становище до Комисията за защита на конкуренцията относно намеренията на “Нова бдоудкастинг груп” да придобие Канал 3 и няколко радиостанции.

Обединената медийна група би била огромен за мащабите на страната медиен конгломерат. “Нова броудкастинг груп” включва следните телевизионни канали „Нова телевизия“ – политематичен; „Кино Нова“ – филми; „Нова Спорт“ – спорт; „Диема“ – филми и спорт; „Диема Фемили“ – филми; „Диема Спорт“ – спорт, и „Диема Спорт 2“ – спорт. В портфолиото ѝ е и най-голямата онлайн група в България “Нет инфо” (в която влизат abv.bg, платформата за видеосъдържание Vbox7, Vesti.bg, Dariknews.bg, Sinoptik.bg, Edna.bg, Gong.bg, Grabo.bg, Trendo.bg и др.). С настоящата сделка се цели придобиване на “Канал 3”, музикалните радиостанции “Веселина”, “Витоша”, Magic FM, The Voice и музикалната телевизия The Voice TV. Според данните за гледаемостта на телевизиите, Нова телевизия е една от двете най-гледани телевизии в България. Проучвания ѝ отреждат и първото място. “Канал 3” също е сред най-гледаните телевизии, на моменти рейтингът му достига до четвърто място.

Старско

Концентрацията на двете групи би оказала сериозно въздействие върху сравнително малкия телевизионен пазар в България и вероятно би създало условия за господстващо положение, поставяйки в неизгодна ситуация основните конкуренти на Нова телевизия – Би Ти Ви и Българската национална телевизия. Освен върху телевизионния, сделката би се отразила и върху целия медиен пазар в България – концентрирането на медии от почти всички видове и тематични области би било нелоялно предимство пред конкурентите, опериращи на което и да е подразделение на медийния пазар.

Асоциацията на европейските журналисти припомня предишна практика на КЗК, която отказа придобиването на “Нова броудкастинг груп” от чешкия бизнесмен Петр Келнер. Тогава КЗК установи, че придобиваната група разполага със значителен финансов и организационен ресурс, възможност за реализиране на икономии от мащаба и обхвата, и утвърден имидж. Според тогавашното решение значителният брой средства за масова информация, с които би разполагала обединената група, би ѝ дало съществено предимство пред останалите участници, предоставящи медийни услуги.

Ако това бе приложимо за тогавашната сделка, при условие, че кандидат-купувачът не притежаваше други медии, а единствено сравнително неизвестния сайт за обяви pazaruvaj.com, сега тези аргументи звучат съвсем основателно, тъй като става дума за концентрация между две групи със значителен медиен ресурс.

Важно е да се отбележи, че предлаганата сделка ще официализира и сега съществуваща неформална концентрация. След смяната на собствеността на “Нова броудкастинг груп” ключови фигури от мениджмънта и журналистите на “Канал 3” се прехвърлиха в Нова телевизия – двете медии следват сходна редакционна политика, характеризираща се с подкрепа за управляващите, както и на интересите на депутата от опозицията Делян Пеевски. Макар и официално да не принадлежат на Пеевски, има съществени сходства между съдържание, появяващо се в двете медийни групи и във вестниците на депутата. Целта на придобиването на “Канал 3” от “Нова броудкастинг груп” вероятно е да оптимизира процесите в обединената медийна група.

 

Автор: Иван Радев, АЕЖ – България

Оставете Коментар

Предишна публикация:
Депутати от ГЕРБ дават Корнелия Нинова на главния прокурор
Нинова печели изборите за председател на БСП

461 са вече излекуваните от COVID-19 у нас, 26 нови заразени за денонощие За последното денонощие новите заразени от коронавирус в България са 26, от които 9 са в болница. Това обявиха от Националния оперативен щаб. Общо потвърдените случаи в страната ни са 1 981. Активните области са 6. Новозаразените по области са както следва: София - 16, Плевен - 3, Разград - 3, Благоевград - 2, Видин - 1 и Пазарджик - 1. Установени са и 5 нови случая на заразени деца, както и 5 нови заразени с инфекцията на лица от медицински персонал. Излекуваните у нас вече са 461, като новите са 17. За денонощието е регистриран и 1 смъртен случай. До момента 385 души са хоспитализирани в болница, от които 58 са в интинзивни отделения. Седмичният анализ ца три седмици показва, че от 20 до 26 април новите случаи у нас са 433, от 27 до 3 май - 284, а от 4 до 10 мой - 349. Паралелно с това се е увеличил и броят на излекуваните. Общо изследваните за последните 24 часа са 403. Общо взетите проби вече са 57 634 или по 8 233 на милион население.
75-годишен с COVID-19 почина в Хасково

Затвори