9 дни почивка за учениците преди втория срок

0

Общо пет ще бъдат неучебните дни в края на първия и в началото на втория срок, съобщават от МОН. Един от тях е междусрочната ваканция.

Занятия няма да се провеждат от 31 януари до 4 февруари 2022 г. Заедно със съботите и неделите преди и след посочената работна седмица учениците няма да влизат в час общо 9 календарни дни и ще се върнат в клас на 7 февруари.

Старско

Неучебните дни няма да се компенсират чрез допълнителни занятия през останалата част от учебната година. Пропуснатият материал ще бъде наваксан в редовните часове през втория срок.

В зависимост от инструкциите на здравните власти вторият срок ще започне присъствено или от разстояние в електронна среда, уточняват от министерството.

В случай че няма забрана от здравните власти, олимпиадите ще се провеждат по график, дори ако датите им съвпадат с неучебен ден. Министърът на образованието и науката акад. Николай Денков ще издаде такава заповед, след като днес Отрасловият съвет за тристранно сътрудничество в областта на средното образование прие неговото предложение.

Според акад. Денков е добре учителите също да използват неучебните дни за почивка. Той ще препоръча на директорите на училища да осигурят възможност на всички преподаватели да ползват платен отпуск за последния ден от месец януари и за дните от 2 до 4 февруари т.г. включително.

По този начин и учениците, и учителите ще могат да се възстановят от стреса и умората, свързани с изпитванията и оформянето на срочните оценки. В същото време ще се даде възможност за облекчаване на здравната система, тъй като около първата седмица на февруари се очакват върхови стойности на заразени с COVID-19, посочват от министерството.

Оставете Коментар

Предишна публикация:
15 септември: С кратки тържества, на открито и при строги мерки започна учебната година
Учителите с по-високи заплати от април

Прокуратурата проверява строежа на АМ „Марица“
АПИ отговориха: Водостокът е деформиран, назначена е комисия за АМ”Марица”

Затвори