87 години от създаването на вестник “Беломорец”

0

Преди 87 години, на 21 април 1937 година, 31 годишният Иван Терзиев книжар, родолюбец и секретар на Тракийското дружество в града, поставя началото на седмичния вестник «Беломорец» – едно издание, което ще даде на ивайловградчани самочувствието, че имат собствен вестник, ще се превърне в хроникьор и център на обществения живот в града, а няколко години по-късно, ще стъпи в новоприсъединените български земи в Беломорието, в Дедеагач (Александруполис), за да събужда и утвърждава българския дух в новите стари предели на царството.

Родолюбецът журналист Людмил Каравасилев пише за него виж ТУК.

Животът на неговия създател и на семейството му, преминал през бурните десетилетия на първата половина на 20 век, съдържа всичко, от което талантлив романист би могъл да създаде драматичен бестселър – тъжното и драматично сбогуване на предците ни с Беломорска Тракия, фамилна история, свързана с борбите за национално освобождение в българска Македония, строежът на новия живот в свободна България и мракобесието на режима, опостушил съдбата и делото на един предприемчив българин в края на 40-те.

Името на вестника, «Беломорец», е избрано неслучайно – българското Беломорие, такова, каквото отдавна не съществува, е все още горчив и жив спомен и реалност в периода между двете войни – незараснала рана за стотици хиляди българи, които са имали злощастната съдба да го напуснат. Но освен жива рана, то е и надежда – че ходът на историята може отново да го възкреси, както това се случвва в периода 1941 – 1944 г. Именно вестник «Беломорец» става изразител на тази надежда.

На юбилейната 80-годишнина на вестника през 2017 г. на площад “Тракия” в Ивайловград бе направена изложба с фотоси на страниците на “Беломорец”. Идеята бе на Людмил Каравасилев и подкрепена от кмета Диана Овчарова.

Сподели

Оставете Коментар

Предишна публикация:
1900 преподаватели подготвят бъдещи учители
Три сигнала да внимаваме, когато пазаруваме онлайн

Болница „Селена“ с ръст на ражданията при тревожна статистика за страната
До 30 април се приемат документи за финансово подпомагане на инвитро и инвиво процедури

Затвори