80% от катастрофите у нас са по вина на шофьора

0

Над 80% от катастрофите у нас се дължат на шофьора. Агресията на пътя, несъобразената скорост и разсеяността са един от най-големите недостатъци на българските шофьори, стана ясно от националното изследване, направено сред 1000 активни шофьори, на възраст между 18 и 75 години, пише БНТ.

Данните от направената анкета ще помогнат за изготвяне на национален индекс, с който лесно ще се откриват рисковете в поведението на шофьорите. Така, ако повече хора се замислят върху начина си на каране, това ще допринесе за по-малко жертви на пътя.

Най-честата причина за катастрофите у нас са реакциите на водачите. Българските шофьори са изморени, разсеяни, а често и агресивни. Според данните на пътната полиция, 95% от всички катастрофи у нас са в резултат на нарушения. Недостатъчната концентрация и агресивното поведение на пътя са основни рискове при шофирането, но най-опасна си остава високата скорост.

От 1 април 2017 г. до края март 2018 г. в България са станали 7000 катастрофи, при които са загинали 677 души, а ранените са близо 9 000.

От изследването обаче става ясно, че българите не са склонни да признават грешките си на пътя и често обвиняват другите.

Индексът за безопасно шофиране показва и че жените не са по-лоши шофьори от мъжете, както често се твърди.

Оставете Коментар

Предишна публикация:
Минерални бани
Минерални бани получи сертификат от туристически форум

Популацията на животни на Земята е намаляла средно с 60 %
Популацията на животни на Земята е намаляла средно с 60 %

Затвори