77 седмокласници пропуснаха първата матура, писаха преразказ върху творба на Братя Мормареви

0

77 седмокласници не са се явили на националното външно оценяване по български език и литература в Хасковска област. Това съобщиха от регионалното управление на образованието.

На изпита са били 1 897, които са били разположени в 201 зали в 58 училища, а за реда следяха 640 квестори. На входа на всяко училище на всеки се измерваше температурата, а учениците трябваше да носят маски. Осигурена беше и необходимата дистанция от метър и половина между тях.

Старско

Рано сутринта в МОН бе изтеглен Вариант 1 на НВО по БЕЛ. Темата беше изтеглена от репортера на БНТ Елиана Димитрова.

Последната задача от матурата по български език и литература за седмокласниците тази година бе върху произведение на Братя Мормареви. Учениците писаха върху романа „Задача с много неизвестни”. Седмокласниците отговаряха на литературен въпрос върху стихотворението “На прощаване” на Христо Ботев. Те трябваше да разсъждават върху цитата: “Но туй щат братя да видят и кога, майко, пораснат, като брата си ще станат – силно да любят и мразят…”. Заради извънредното положение и дистанционното обучение за изпита отпадна учебният материал за сложно съставно изречение; сложно смесено изречение, “Бай Ганьо пътува” от Алеко Константинов; “Неразделни” от Пенчо Славейков; “Заточеници” от Пейо Яворов; “По жътва” от Елин Пелин и “По жицата” от Йордан Йовков.

На 17 юни ще се състои националното външно оценяване в седми клас по математика.

Оставете Коментар

Предишна публикация:
Линейка
80-годишен водач бутна пешеходка

КАТ подгонва нарушителите без каска
Гепиха двама с нередовни мотопеди

Затвори