740 подадени данъчни декларации в НАП, облекченията за деца се разглеждат приоритетно

0

Още по-голям сега в сравнение с миналата година е интересът към декларирането на доходи в НАП, съобщават от офиса на Агенцията в Хасково.

740 са подадените годишни данъчни декларации за доходи до днес, докато към същата дата на 2022 г. те са били близо 500. Увеличените за втори път като размер облекчения за деца са водещи в приетите декларации. 80 на сто от общия брой обработени формуляри са именно за възстановяване на суми заради едно или повече непълнолетни деца, уточняват от НАП Хасково и обясняват, че документите за прилагане на данъчни облекчения за деца се разглеждат приоритетно. От Агенцията обаче обръщат внимание на родителите да проверяват дали имат неплатени задължения към държавата и при наличие на такива първо да ги платят, след което да подават документи.

Над 390 лица са побързали да подадат формулярите си лично в офиса на приходната администрация в Хасково. 25-ма са ги изпратили по пощата с обратна разписка, а 320 са го направили чрез Портала за електронни услуги с персонален идентификационен код (ПИК) или с електронен подпис (КЕП). Най-бързо и лесно подаването на данъчни декларации става онлайн с ПИК или КЕП, без да е необходимо посещение на място.

През март лицата, притежаващи персонален идентификационен код, ще могат да подават и предварително попълнена данъчна декларация за доходите си, която ще бъде достъпна чрез електронните услуги на НАП.

От офиса в Хасково напомнят още, че клиентите, които декларират онлайн доходите си до 31 март и платят в същия срок дължимия данък по годишна данъчна декларация, могат да ползват 5% отстъпка за ранно деклариране и плащане.

Допълнителна информация за подаването на декларации, плащането на дължими суми и ползването на различни данъчни облекчения може да се получи в сайта на приходната агенция и на телефона на Информационния център на НАП 0700 18 700 на цена, съгласно тарифите на съответния оператор.

Оставете Коментар

Предишна публикация:
От днес глобяват водачите без винетки
През февруари изтича валидността на около 340 хил. годишни винетки

Пътниците забелязват подобрение на летище София
Пътниците забелязват подобрение на летище София

Затвори