6 километра шествие срещу мръсния въздух блокира бригадирския град(ВИДЕО)

0

Стотици димитровградчани излязоха на протест срещу мръсния въздух в града. Те се събраха пред спортна зала “Младост”. Организаторите бяха категорични, че протестът е мирен, а целта една – чист въздух в Димитровград.

“Имаме неофициална информация от работещи в ТЕЦ “Марица 3″ кои са компрометираните участъци по инсталациите. Предвиждаме в бъдеще създаване на група от експерти, която да бъде допусната до инсталацията на ТЕЦ-а и всеки от тях да излезе с доклад. Искаме в нея да влязат хора от РИОСВ и неправителствени организации, като в момента се водят разговори”, казаха организаторите на недоволството.

Старско

“Смятам, че сероочистващата инсталация на ТЕЦ-а не е в ред, и тя е в основата на целия проблем с обгазяването”, коментира Росен Давчев.

Както вече съобщихме, ТЕЦ “Марица 3” АД – Димитровград временно спира работа до отстраняване на технологичните проблеми, водещи до замърсяване на атмосферния въздух в града.

 

До протестиращите бе и кметът Иво Димов, който заяви, че подкрепя напълно хората, но за съжаление в случая общината няма никакви правомощия. “Нито може да влезе на проверка, нито може да затвори съответното предприятие. Отговорността е върху нас, налагат се глоби, но за съжаление не можем да предприемем нищо. Така че аз отново призовавам компетентните органи да си свършат качествено работата, за да не се допуска превишение с фини прахови частици или серен диоксид във въздуха”, заяви Димов.

Протестиращите тръгнаха с шествие към ТЕЦ-а. С викове “Убийци”, събралите се пред портала, поискаха оставката на ръководството на централата и на РИОСВ. Сред тях имаше и майки с деца.

 

“В момента сме спрели работа за планов ремонт и ще започнем мероприятия за възстановяване на компрометираната обшивка на котелното помещение, което трябва да се извърши чрез алпийски способ. Ремонтът ще трае около 10 дни, като всичко зависи от атмосферните условия. Ще поискаме от РИОСВ този срок да бъде удължен”, коментира Юлиян Семерджиев, юристконсулт в ТЕЦ “Марица-3”. Той заяви, че са обжалвали наложените им две санкции. По думите му те са за констатирано техническо несъответствие, а не за наднормено завишаване на показателите на въздуха.

“Ние считаме, че не е установен безспорно нашият принос към замърсяването. През годините много пъти се е случвало да има пренос на въздушни маси от енергийния комплекс ТЕЦ “Марица Изток”, който е в пъти по-голям като енергийни мощности. Другият фактор е битовият сектор”, заяви още Семерджиев.

 

Оставете Коментар

Предишна публикация:
Протестно шествие в бригадисрския град
Димитровградчани излизат на протест, ТЕЦ-ът временно спира работа

246 заразени с COVID-19 се лекуват в болница
246 заразени с COVID-19 се лекуват в болница

Затвори