6 800 търговци в Хасковско трябва да сменят касовите си апарати

0

6 800 търговци в Хасковска област ще трябва да подменят касовите си апарати, съобщават от НАП.

В първата десетдневка на декември на пазара ще се предлагат фискални устройства и системи, отговарящи на новите нормативни изисквания, стана ясно на среща в НАП с Българския институт по метрология (БИМ), мобилните оператори в страната, разработчиците на фискални софтуерни системи, производители на касови апарати и бизнес организации.

Към момента за изпитване в БИМ вече са предадени 12 модела фискални устройства, като се очаква те да бъдат предложени за продажба в търговската мрежа до 40 дни.

Сроковете в законодателството, които изискват всеки регистриран по ДДС търговец да модифицира или смени фискалното си устройство до края на март 2019 година, а всички нерегистрирани по ДДС да направят същото до края на юни идната година са изпълними, ако всички заинтересувани страни започнат подготовката веднага, стана ясно на срещата.

Заради годишни загуби на хазната в размер на над 330 млн. лв. от укриване на обороти и манипулиране на фискални системи основно в заведения за хранене и развлечения, и в обекти по курортите беше променено законодателството и бяха въведени изисквания данни за всяка касова бележка да се изпращат в НАП, както и всеки фискален бон да съдържа уникален QR код, позволяващ той да бъде проверен от клиента с мобилно приложение. Според новите правила служебните бонове се забраняват, а търговците, които използват софтуер за управление на продажбите трябва
да свържат всички фискални устройства и принтери, намиращи се търговския обект с него.

Въвежда се и задължение търговците, които оперират електронни магазини да ги обявят в приходната агенция.

Оставете Коментар

Предишна публикация:
Полиция
Хванаха 1 897 парфюми и тоалетки в куриерска фирма

Ryanair
Влизат в сила новите правила за багаж на „Райънеър“

Затвори