5 430 нарушения констатира Инспекцията по труда за година

0
Divel

197 наказателни постановления за 205 100 лв е издала Инспекцията по труда в Хасково през 2020 година.

Съставени са 219 акта за установяване на административни нарушения. Извършени са общо 1 135 проверки в областта, 123 от които по сигнали на граждани. Констатираните нарушения са 5 430.

Старско

Акцентите в дейността на дирекцията е била работата по решаване на получените сигнали от работещите, контрол по спазване на противоепидемичните мерки, свързани с ограничаването на разпространението на COVID-19, засилен контрол в секторите „Строителство“ и „Селско стопанство“, които са рискови от използване на недеклариран труд. Там често се участановяват нарушения за работа без трудов договор, заплащане на част от възнаграждението в плик – срещу устна уговорка, сключване на договори на непълен работен ден при работа на пълен, нарушаване на разпоредбите за задължителни междудневни и седмични почивки и др., както и повишен риск за безопасността и здравето при работа.

През декември, миналата година, са извършени проверки във връзка с възложения от Върховната административна прокуратура контрол на строителни обекти. Напревени са 9 проверки на обекти, като са инспектирани и ремонтните по АМ “Марица” и мост на река Марица в Димитровград. При тези проверки са констатирани 62 нарушения, дадени са 58 предписания и са съставени 4 акта. Най – честите установени нарушения са по провеждането и документирането на инструктажите, липса на разпределение на работното време в договорите за непълно работно време, липса на задължителни реквизити в трудовите договори.

За 2021 г. акцент в контролната дейност ще бъдат проверките в предприятията за въведени противоепидемични мерки. Отново ще се осъществява засилен контрол в строителството и селското стопанство. За първи път инспекторите по труда ще проверяват предприятия, които са определени като високорискови по отношение цялостното прилагане на трудовото законодателство съгласно методика за оценка на рисковия потенциал на обектите на контрол, разработена по проект „Оптимизация и иновации в ИА “ГИТ“. За област Хасково като предприятия с висок рисков потенциал по методиката са определени 63 обекти.

Оставете Коментар

Предишна публикация:
Задигнаха Фолксваген, мароканец гепи телефон
Задигнаха Фолксваген, мароканец гепи телефон

Жена с COVID-19 почина в "Пирогов", заразените са вече 549
23 нови случаи и 103 излекувани от COVID-19

Затвори