30 години реката на Книжовник не е чистена, страхуват се от наводнения/видео/

0

Коритото на реката, която преминава през цялото село Книжовник, не е почиствана 30 години, това алармираха жители.

Почистен е само участъка, който е пред кметството и главния път, казват хората. Иван Ванчев разказва, че коритото не е почиствано от 1968 година, което е предпоставка за наводнения. Въпреки че по време на избори всички обещават, че това ще се случи, не се прави нищо, недоволстват в Книжовник. Наша проверка установи, че действително цялото корито е обрасло в гъста растителност и е затлачено. Опасенията на жителите са заради близкия язовир Маслиново и други по-малки водоизточници, които се вливат в селската река. При по-обилни дъждове реката прелива, влиза в къщите и залива дворовете. Делчо Гигов си спомня голямото наводнение през зимата на 2012, когато се наложило да спасяват възрастна жена, живееща в близост до реката. Опасява се, че това пак може да се повтори, ако не се вземат мерки.

Инициативен комитет от селото е събрал подписи, които са изпратени до омбудсмана Мая Манолова, екоминистерството и община Хасково. В подписката хората настояват отговорните да си свършат работата.
В случая ангажимента е на община Хасково. Оттам отговориха, че това лято част от селските реки са били почистени. Конкретно в Книжовник е почистен участъка само в центъра на селото.

Оставете Коментар

Предишна публикация:
Гришо все още в топ 10

Катастрофа
Задържаха мъжете, причинили катастрофата с каруци в Хасково

Затвори