200 000 лв. за културни дейци и организации разпределя община Хасково

0

С 200 000 лв. финансира през 2022 г. община Хасково проекти на местни културни дейци и организации. 67 проекта са подадени в първия етап на кандидатстване, като одобрените са 39 в направления „Читалища“, „Културни инициативи“, „Мобилност“, „Творчески стипендии на млади местни творци до 29 г.“ и „Утвърдени и значими събития“.

Програмата е независима от Културния календар на община Хасково и в нея участват местни творци, организации, частни лица и читалища, уточни на пресконференция днес заместник-кметът Мария Вълчева. Тя припомни, че през 2021 година по Програмата за подпомагане на местната култура бяха отпуснати 170 000 лева. През тази година сумата е завишена с 30 000 лева.

Старско

„Благодарение на подпомагането на местната култура от община Хасково през 2021 година са организирани редица творчески прояви и събития, като Фестивал „Вълшебен свят“, Фестивал „Хайдушка софра“, Международен конкурс за компютърна рисунка и колаж „Творчество без граници“, припомни началникът на отдел „Образование, култура, младежки дейности и спорт“ Йорданка Иванова.

С помощта на община Хасково през миналата година са издадени 11 печатни издания- „Родопско утро“, стихосбирки, книги с рисунки и стихове. Финансирано е издаването на „Историята на храм „Свети Архангел Михаил“, историческото изследване на д-р Веселина Узунова „Неразказаните истории на хасковските търговци и индустриалци“, „История на Криво поле“ от Тянко Вълчинов и др.

Пак с финансирането от община Хасково са организирани спектакли на Театър „Дани и Деси“, на Балетите „Тангра“ и „Рона“, концерт на Ансамбъл „Хасково“, фолклорни събори „Орловски напеви“, „С песните на Тодор Кожухаров“, рок-фест за авторска музика „KosherA Rock Stage“, документални филми, диск с музика, тематични изложби и др.

От предвидените в общинския бюджет за 2022 година 200 хиляди лева, 55% (110 000 лв.) са за направление „Културни инициативи“. Общо подадените проекти са 43, на стойност 241 хиляди, т.е. 131 хиляди лева повече от бюджета. 19 са одобрените проекти на обща стойност 105 323 лева.

ЕТ „Инвиктус Славян Костов“-Хасково предвижда заснемане на арт-филм с приоритет въздушна видеография, който включва и обучение на три поколения фотографи за снимане с техника за въздушно заснемане и създаване на въздушна творческа работилница.

НЧ „Отец Паисий 1925“, с. Войводово ще организира „Празник на плодородието“ с участието на три етноса, Музей на етносите и Ден на етническата мода.

НЧ „Тракия 2008“-Хасково е одобрено за издаване на книгата „Традиционни хора от Хасково“ с автор Иван Иванов- гл. хореограф на ПТАНПТ „Китна Тракия“.

НЧ „Пейо Яворов 1982“-Хасково предвижда поредица от събития по повод 40 години от основаването на книжовното средище.

Театър „Дани и Деси“ е следващият проект, обичан и харесван от децата.

Гражданско сдружение „Родопско утро“-Хасково ще издаде петия си юбилеен брой- сборник за литературни творби на творци от Хасково и областта на Източните Родопи.

ПФТA „Хасково“ празнува 45 години от създаването си през 2022 година и организира Празничен спектакъл.

Ррофесионален запис на 5 авторски песни и издаване на албум на група „Хангар 42“ предвижда проектът на Антон Делчев.

Църковно настоятелство при храм „Св. Георги“- Хасково и отец Димитър издават книга за възникването на градовете, селата и храмовете в Хасковска духовна околия. Сборникът ще съдържа дигитални координати на всеки храм в духовната околия.

КДК Хасково предвижда премиери на книги, творчески срещи, концерти и др.

НЧ „Васил Левски“ в с. Орлово – фолклорен събор „Орловски напеви“, НЧ „Иван Вазов“ – 35 години от създаването на ансамбъл „Златна Тракия“, НЧ „Светлина“-с. Въгларово е с проект от млади хора за млади хора- студенти от 10 университета ще гостуват на читалището, за да се запознаят с местната история.
Сдружение „Алианс за регионално сътрудничество и развитие“ за втора година ще организира рок-фест за авторска музика „KosherA Rock Stage“.

Проект за заснемане на документален филм „Усещане за вяра“, продължение на филма „Усещане за изкуство“ представя Боян Гегов.

ОНЧ „Заря – 1858“- Хасково е с проект „Компютрите мислят, чувстват, творят“ – проект между библиотеката на читалището, КШ „Вале“ и основни училища в града.

Театрален спектакъл „Времето бързаше“ по стихове на поета Симеон Стоянов подготвя актьорът Стефан Цирков.

Сдружение спортен клуб „Рона“ планира двуседмична арт работилница „Аз танцувам“ с професионални преподаватели.

СНЦ „Алфа Kриейтив Tийм” ще организира Национален поетичен конкурс „Майко моя, моя Богородице“ и съпътстващи дейности.

По направление „Читалища“ общата сума са финансиране на проекти е 34 000 лева, а постъпилите са за 49 000 лева. За „Мобилност“ са подадени 12 искания за финансиране, като 2 не са одобрени. Общата сума в това перо е 26 хиляди лева. При „Утвърдените и значими събития“ финансиране получават фестивалите „Вълшебен свят“, „Хайдушка софра“, както и „Каун фест“, който ще се проведе в рамките на Дните на Хасково. 26 000 лв. е общата сума за тези събития.

Неразпределена сума по програма „Културни инициативи“ е 4 676,76 лв., за „Читалища“ е 5318,64 лв., за „Мобилност“ – 3858 лв., за „Творчески стипендии“ – 3142 лв. По тези направления може да се кандидатства на втори етап до края на юли. Резултатите ще излязат до 20 август 2022г., съобщават от общината в Хасково.

Оставете Коментар

Предишна публикация:
22 награди за „Галаксико“ от „Пловдив - древен и вечен“
22 награди за „Галаксико“ от „Пловдив – древен и вечен“

МОСВ защити 7 вековни дървета в с. Чобанка
МОСВ защити 7 вековни дървета в с. Чобанка

Затвори