2 април е Международният ден на детската книга

0

Празникът се отбелязва от 1967 г. по инициатива на Международния съвет на книгите за младите хора (IBBY). Датата съвпада с рождения ден на датския писател Ханс Кристиан Андерсен, създател на едни най-популярните приказки за всички времена- „Малката русалка“, „Грозното патенце“, „Новите дрехи на царя“, „Принцесата и граховото зърно“, „Малката кибритопродавачка“, „Храбрият оловен войник“, „Дивите лебеди“, „Палечка“, „Цветята на Малката Ида“ и др. На 2 април Международният ден на детската книга се чества в цял свят.

През 1958 г. ЮНЕСКО учредява Международен Златен медал на името на Андерсен, наричан още Малка Нобелова награда. Един път на две години я получават най-добрият детски писател и художник на детски книги. Награждавани са Астрид Линдгрен, Селма Лагерльоф, Туве Янсон, Луис Карол, Валери Петров.
Ангел Каралийчев е първият български писател, вписан в Почетния списък на Международния Съвет за детската книга „Ханс Кристиан Андерсен“.

Макар Андерсен да е известен със своите над 150 детски произведения, преведени на над 100 езика, той също така е автор на пътеписи, няколко романа и театрални пиеси. Ханс Кристиан Андерсен не е имал свое семейство, но е оставил на всяко по света най-безценното богатство за децата – своите приказки. И навярно няма дете, което да не е заспивало с някоя от неговите вълшебни приказки.

Сподели

Оставете Коментар

Предишна публикация:
Жител на село Карамфил шофира с 1,97 промила алкохол
Пиян зад волана засякоха в Хасково

Униформени откриха ментета в Мерцедес, задържаха 39-годишен с дрога
22-годишен с мотор се блъснал в автобус до Динево

Затвори