17 септември- денят на Вяра, Надежда, Любов

0

На 17 септември Православната църква почита паметта на Светите мъченици София, Вяра, Надежда и Любов и отдава почит на добродетелите. 17 септември е и Денят на столицата на България – град София.

Църковното предание

разказва, че през втората половина на І век в Рим живяла благочестива жена, християнка, която се казвала София. Тя имала три дъщери, които носели имената на християнски добродетели — Вяра, Надежда и Любов.
София и дъщерите й не скривали своята вяра и я изповядвали открито. Като разбрал това император Адриан (117-138) заповядал да ги доведат при него. Когато застанали пред императора, всички присъстващи се изумили от стокойствието им.

Адриан се опитал да ги убеди да принесат жертва на богинята Артемида, но младите момичета (Вяра била на 12 години, Надежда — на 10 и Любов — на 9 години) останали непреклонни. Тогава императорът заповядал да ги изтезават жестоко. А майката била принудена да гледа нечовешките изтезания и страданията на децата си. Тя обаче, проявила необикновена сила през цялото време.

Момичетата не издържали изтезанията и загинали, а императорът разрешил на Света София да вземе телата на дъщерите си и да ги погребе. Три дни след смъртта на децата си умира и майка им, която също била погребана при тях.

Църквата почита и Света София като мъченица. Мощите на светите мъченици София, Вяра, Надежда и Любов почиват от 777 г. в Елзас, Франция.

Народната традиция

На този ден на масата се слага прясна пита и грозде. В светския календар, както и в църковния, на тази дата се празнуват основните добродетели: вяра, надежда, любов и мъдрост. Според традицията, жените раздават питки и сезонни плодове за здраве.

На този ден всеки проявява милосърдие- към хората в беда и нуждаещите се: помага се на сиромах и на сираче, гостенин не се връща и им се дава храна.

Имен ден празнуват:

Вера, Верка, Вяра, Люба, Любен, Любо, Любов, Любомир, Любомира, Любчо, Нада, Надежда, Надя, Севда, Софи, София и други сродни.
Честито!

Оставете Коментар

Предишна публикация:
Дъжд от голове на "Ямача" - "Саяна" разгроми трагичен "Сливен"
Дъжд от голове на “Ямача” – “Саяна” разгроми трагичен “Сливен”

Мъж обгорял до смърт в банята на дома си в Конуш
Мъж обгорял до смърт в банята на дома си в Конуш

Затвори