15 септември: С кратки тържества, на открито и при строги мерки започна учебната година

0
Divel

Кратки тържества, на открито и при спазването на строги противоепидемични мерки. Така започна новата учебна година в Хасково.

Всички училища започват присъствено. Тържествено откриване за 15 септември имаше само за 1, 5, 8 и 12 клас. Останалите класове бяха посрещнати от своите класни ръководители директно в класните стаи.  В Хасковска област учениците, които днес тръгват на училище, са близо 22 308, като от тях за първи път прага на училище прекрачиха 1 726 първокласници.

Старско

Ресорният министър Николай Денков заяви, че ако Министерство на здравеопазването издаде централна заповед за преминаване към дистанционно обучение, от МОН ще трябва да се съобразят с нея. Ако обаче няма такава, тогава всяко учебно заведение и област преценяват сами дали това е наложително или не, в зависимост от местната епидемична обстановка.

В най-голямото начално училище ОУ “Св. Иван Рилски” посрещнаха 156 първолаци. 

Както всяка година тържеството се проведе в двора на училището. Програмата бе кратка. Церемонията започна с посрещане на училищното знаме и издигане на националния флаг. Приветствие към учениците направи директорът Тонка Ченгелова. Сред официалните гости на събитието бе зам.-кметът на община Хасково Танер Емин. След това класните ръководители поведоха първокласниците, за да прекрачат за първи път училищния праг.

В Езикова гимназия “Проф. д-р Асен Златаров” посрещнаха 182 осмокласници. 

15 септември: С кратки тържества, на открито и при строги мерки започна учебната година

Официалното тържество започна с издигане на българския трибагреник. След това с мощно “Ура” бе посрещнато знамето на гимназията. Поздрав към учениците отправи директорът Деян Янев.

“За нас днес денят е необикновен. Не само защото на 15 септември отбелязваме началото на новата учебна година, но и поради поне още две причини. Първата е, че днес се навършват 100 години, откакто през 1921 г. по предложение на правителството на Александър Стамболийски на тази дата е първият учебен ден за българските училища. Втората е, че преди 50 години на тази дата официално е открита учебната година в създаденото със заповед на министъра езиково училище, след като съществуващите немски паралелки се обособяват в Политехническа гимназия с преподаване на немски език в Хасково. Ние отбелязахме с много ентусиазъм 50-годишния юбилей на родната гимназия. 15 септември е необикновен ден, защото всяка година на тази дата отново отварят врати хилядите български храмове на знанието – нашите училища, за да приемат отново стотици хиляди български деца. Ние, учителите, сме тези, които носим заедно с техните родители огромната отговорност да възпитаме у тях любов към знанието, любов към труда и любов към човека. От нас зависи дали те ще притежават способност да се справят с проблемите на живота, използвайки знания и критично мислене, дали ще притежават вкус към стойностното изкуство и към истински изящното в живота, дали са толерантни към различните от себе си, дали ще имат истински устрем към успеха. Да, от нас зависи, не само от техните родители. Ние, учителите, съзнаваме тази отговорност и сме готови да я понесем. Честит 15 септември! Честит празник на знанието, ученици и учители!”, каза в словото си Деян Янев.

На тържеството присъстваха и бъдещите абитуриенти на гимназията, за които този 15-ти септември бе последният им първи учебен ден като гимназисти. От тяхно име поздрав към новодошлите осмокласници отправи Есма Кушку от 12 В, а отговор получиха от ученичката с най-висок състезателен бал Александра Атанасова от 8 В.

СУ „Васил Левски“ днес посреща 750 ученици.

Първокласниците са 96, а 550 деца посещават занимални, съобщи директорът на училището Милена Михайлова. Гости на церемонията бяха кметът Станислав Дечев и началникът на РУО Хасково Веселина Павлитова. Родители, деца и преподаватели бяха благословени от отец Никола, който пожела на всички успехи в храма на знанието.

„Първият учебен ден е празник на надеждата и радостта. Денят, когато във всеки дом и във всяко училище говорим за най-важното в нашия живот – за децата и за бъдещето“. С тези думи кметът на община Хасково Станислав Дечев откри Новата учебна година в училището.  На учениците той пожела да бъдат отговорни, защото наученото днес, ще им е полезно утре.

„Намерете време да четете, да спортувате, да рисувате, да танцувате, да пишете стихове или да изучавате звездите и океаните… Развийте таланта си и стимулирайте любопитството си“, каза Станислав Дечев. Градоначалникът изпрати поздравителен адрес до всички училища в община Хасково, в който се казва: „Мили първокласници, Първият учебен ден е вашият празник! Днес всяко училище се радва на вашите усмивки. Родителите ви са развълнувани, а учителите- щастливи да ви въведат в света на познанието. Бъдете старателни в час и весели в междучасията! На всички пожелавам здраве и успехи през Новата учебна година! Честит празник и на добър час!“

ПГДС “Цар Иван Асен II” отви врати за своите нови 131 осмокласници.

15 септември: С кратки тържества, на открито и при строги мерки започна учебната година

Въпреки кратката програма, тържеството в царската гимназия бе пищно. Имаше изпълнения на мажоретки, песни и народни танци от “Ансамбъл Хасково”. Гости на тържеството бяха заместник кметът на община Хасково Динко Тенев и инж. Любомир Илиев, зам.директор на ДГС-Хасково.

115 осмокласници посрещнаха във ФСГ

115 осмокласници от 5 паралелки посрещнаха с тържество от хасковската Финансово-стопанска гимназия “Атанас Буров”. Децата са в паралелките Икономическа информатика, Оперативно счетоводство, Банково дело, Митническа и данъчна администрация, Електронна търговия. Учениците, учителите и родителите бяха поздравени от директора Цанко Цанков. Сред официалните гости беше Иван Панайотов – началник на отдел в Районното управление на образованието.

73 деца са в първи клас в ОУ “Св. Климент Охридски”

В ОУ „Свети Климент Охридски“ учебната година започна с много веселие, усмивки и вълнения. Гости на празничната церемония там бяха секретарят на община Хасково Пламен Лечев и началникът на отдел „Образование“ Йорданка Иванова. 

В училището посрещнаха 73 първокласници, разпределени в 3 паралелки.

В ОУ “Любен Каравелов” посрещнаха всичките 345 ученици.

На официалната церемония присъства областният управител инж. Минко Ангелов. Директорът на училището Мариела Златева приветства учениците и им пожела успешна година. “Добре дошли! Нека си пожелаем да работим за доброто, което ни предстои. Бъдете живи и здрави! Бъдете част от нашия колектив и от това прекрасно училище! Честит празник!“, каза г-жа Златева.

 

 

 

Оставете Коментар

Предишна публикация:
Две катастрофи в първия учебен ден, жена пострада
Две катастрофи в първия учебен ден, жена пострада

Трима пренощуваха в ареста, двама отглеждат коноп
Трима пренощуваха в ареста, двама отглеждат коноп

Затвори