14 елени лопатари на свобода в Източните Родопи

0
Divel

Целта на фондация “По-диви Родопи” е стъпка по стъпка еленът лопатар да бъде възстановен в целите Източни Родопи.

“Направихме огромна крачка към възстановяване на елена лопатар, този любим ловен вид на тракийските царе, в Източните Родопи. Надяваме се и на бъдещо успешно сътрудничество с гръцките ни колеги за възстановяване на вида в целия трансграничен район”, споделя Стефан Аврамов, експерт Биоразнообразие към По-диви Родопи.

Старско

На две от женските в района на Бяла река са поставени и специални GPS GSM предаватели, които ще помогнат да научим повече за разпространението, движенията и заплахите за елените, любимите места за почивка и хранене в Източните Родопи.

Общо 130 елени лопатари бяха заселени в сътрудничество с местните ловни сдружения в Кърджали, Харманли и Крумовград през последните няколко месеца в защитените зони Бяла река, Маджарово, Язовир Ивайловград и Добростан в Източните Родопи. През февруари и март екипа на “По-диви Родопи” ще направят мониторинг и преброяване на благородните елени и елените лопатари в Източните Родопи.

През последните пет години в района на Източните Родопи са разселени над 400 елена лопатари и 50 благородни елена в сътрудничество с СЛРБ и местните ловни сдружения от Кърджали, Харманли и Крумовград. Възстановяването на популацията от елени лопатари и благородни елени се осъществява рамките на проекта „Опазване на черните и белоглавите лешояди в Родопите“, разработен от Rewilding Europe, в партньорство с Фондация “По-диви Родопи”, Българското дружество за защита на птиците. Проектът е финансиран по програмата LIFE на ЕК.

Оставете Коментар

Предишна публикация:
Мария Габриел награди най-успешните в Европа малки и средни цифрови предприятия
Мария Габриел награди най-успешните в Европа малки и средни цифрови предприятия

Европейските избори през 2019 с рекорд при гласуването на младите хора
Европейската комисия представя преглед на икономическото управление на ЕС и стартира дебат за бъдещето му

Затвори