120 хил. птици ще бъдат умъртвени във фермите край Хасково

0

От утре най-вероятно ще започне хуманното избиване на бройлери и патици заразени с птичи грип в птицефермите, намиращи се във хасковското село Войводово. Пробите взети от двете ферми са реагирали положително. Това съобщиха днес на заседанието на епизоотичната комисия в областна администрация.

Изградена е 10-километрова наблюдавана зона и 3-километрова предпазна зона, за да бъде ограничено разпространението на заразата. В този участък се забранява предвижването и търговията. Ще бъдат взимани ежедневни клинични проби от животните, както и ще се извършва дезинфекция. В предпазната зона от полицията ще извършват контрол на автомобилите, както и инспекция на пазарите.

Заразата се разпространява агресивно и поради тази причина също ще бъдат проверени и задните дворове на хората.

От регионалната здравна инспекция съобщиха, че и хора могат да се заразят, но в двете огнища вирусът не е опасен. Ако в рамките на 10 дни се появят респираторни признаци, наподобяващи на грип трябва да се направи консултация с личния лекар.

Агенцията по безопасност на храните е получила сигнала от едната птицеферма. Когато се появят подобни съмнения за огнище в птицефермите те имат за задължение да подават сигнал. Близките ферми всеки ден ще бъдат наблюдавани.

До 21 дни ако няма признаци на заразата по животните, предпазните мерки ще бъдат вдигнати и птицефермите ще започнат да работят нормално. Собствениците ще получат обезщетения.

Оставете Коментар

Предишна публикация:
Корен
СУ-25 демонстрира ответен удар-2018

74 800 къса контрабандни цигари откриха на Капитан Андреево

Затвори