100 души участваха в погасянето на огъня край Щит

0
Divel

Пожарът между свиленградските села Щит и Равна гора е локализиран.

В пожарогасенето са участвали над 100 души от пожарна безопасност, Държавно горско стопанство-Свиленград, доброволци от доброволно формирование Свиленград и местни хора с машини. Община Свиленград участва с логистиката по водоснабдяване и изхранване на огнеборците.

Старско

В дейностите по овладяването на огъня са се включили и два булдозера на сектор оперативни дейност на РДПБЗН Бургас и Пловдив. По искане на областния управител на област Хасково д-р Стефка Здравкова, тази сутрин в пожарогасенето се включиха и 20 военнослужещи от Хасковското военно формирование 52 740.
Снощи ситуацията около село Равна гора е била критична, на място, в готовност да евакуират населеното, са били и служители на ОД на МВР-Хасково. Към момента опасност за населението в близките села няма.

Пламъците са обхванали около 3500 дка сухи треви, храсти, суха растителност, унищожени са и 70 дка боров масив. Фронтът на огъня е 7 км. Пожарът се е разпространявал на труднодостъпен за автомобили, пресечен район, което изисква гасене предимно на ръка. Действията по ликвидиране на огъня продължават.
Пожарът около село Александрово е локализиран. Той е тръгнал от една от пресечките на АМ „Марица“.

Поради задимяване в района, снощи пътят Симеоновград – Хасково и отсечка от магистрала „Марица“ при 47 км бяха затворени. Към момента няма затворени пътища. Огнеборци с три противопожарни автомобила остават на място, за да следят ситуацията и да предотвратят ново разгаряне на огъня при очакваното повишаване на температурите. По пътя си огънят унищожи около 1000 декара площи. От тях над 50 декара са горски фонд, останалото са пасища, земеделски или лесонепригодни площи. Един от булдозерите, който работи в района около село Равна гора, е пренасочен да помогне за действията по ликвидиране на пожара около село Александрово.

Оставете Коментар

Предишна публикация:
КАТ с нова акция срещу нарушителите на пътя
БМВ удари дете и избяга

Горя автобус в Димитровград
Газка с 30 кубика дърва изгоря

Затвори