1 969 седмокласници се явяват на НВО по БЕЛ в Хасковска област (ВИДЕО)

0

149 седмокласници от 6 паралелки в ОУ “Иван Рилски” се явяват на днешното национално външно оценяване по БЕЛ. В 8,30 часа децата бяха допуснати от двата входа в изпитните зали. Изпитът започва в 9 часа.

На публичен жребий в Министерството на образованието и науката беше изтеглен Вариант 1 от журналиста Анна Ангелова от Нова телевизия.

Очаква се 59 424 ученици в страната да се явят на НВО по български език и литература след 7. клас. В Хасковска област те са 1 969. Изпитът се провежда в 1665 училища в 5431 зали.

Седмокласниците ще работят върху 26 задачи. Първата част от изпита е с продължителност 75 минути. Времето за работата е увеличено с 15 минути в сравнение с миналата година.

В първата част са включени 25 задачи. От тях 18 са с избираем отговор, 6 – с кратък свободен отговор и 1 с разширен свободен отговор. Тази задача изисква от седмокласниците да разтълкуват кратък откъс от изучавана художествена творба.

Всички задачи от изпита са върху учебния материал по български език и литература от 5., 6. и 7. клас.

Втората част от изпита е с продължителност 90 минути. В нея седмокласниците ще създават текст – подробен преразказ на художествен текст с изпълнение на определена дидактическа задача. Художественият текст е създаден специално за Националното външно оценяване.

Резултатите от изпита ще бъдат обявени до 2 юли 2024 г.

 

Сподели

Оставете Коментар

Предишна публикация:
Опасно горещо до 38° в Хасковско
Опасно горещо до 38° в Хасковско

Ясен Колев от „Възраждане“: В новия общински съвет ще продължим да спираме решенията на общината, които ощетяват гражданите и града ни
Ясен Колев от „Възраждане“: В новия общински съвет ще продължим да спираме решенията на общината, които ощетяват гражданите и града ни

Затвори