1 430 зрелостници се явиха на матурата по БЕЛ в Хасковско, писаха върху Елин Пелин

0

1 430 зрелостници в Хасковска област се явиха на първия задължителен държавен зрелостен изпит по български език и литература по време на пандемия и извънредна епидемична обстановка.

Допускането до изпитните зали започна още от 7:30 часа сутринта, за да няма струпвания пред входовете на гимназиите. Всички стаи са дезинфекцирани, а на всеки един зрелостник се измерваше температурата преди да влезе в училището. По време на изпитът маските не бяха задължителни за носене, а само при контакт с квесторите.

Тази година матурата започна в 9 часа. ДЗИ-то продължи 4 часа, като е разделено на три модула. Малко след 6 часа тази сутрин беше изтеглен и вариантът на изпита. Той е номер 18 от 11 718 750 възможни варианти заедно с темата. Първият модул е с продължителност един час и представлява тест на въпроси от затворен тип. Във втория модул има и въпроси от отворен тип, а третият – е съчинение. Зрелостниците писаха есе или интерпретативно съчинение по разказа „Чорба от греховете на отец Никодим” на Елин Пелин на последния 41-ви въпрос от матурата.

Днес зрелостниците влязоха в класните стаи за първи път от месеци, след като обучението премина в дистанционна форма заради разпространението на коронавируса.

В Хасковска област ДЗИ-то са пропуснали 59 зрелостници.

Матурата по български език и литература се проведе в 22 училища в областта, с по 146 изпитни зали. За реда следяха 428 квестори, както и видеонаблюдение. Във всяка изпитна зала имаше по двама квестори.

Следващият държавен зрелостен изпит, който е по избираем предмет, ще е на 3 юни.

Няма върнати зрелостници по здравословни причини.

Оставете Коментар

Предишна публикация:
Станислав Дечев към децата: Радвайте родителите си със знанията и успехите си!
Станислав Дечев към децата: Радвайте родителите си със знанията и успехите си!

7-дневна карантина за всички влизащи в Гърция до 15 юни
7-дневна карантина за всички влизащи в Гърция до 15 юни

Затвори