Цвета Караянчева разговаря с генералния директор на BBC

0

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева разговаря с президента на Европейския съюз за радио и телевизия и генерален директор на Би Би Си лорд Тони Хол и с генералния директор на съюза Ноел Къран, съобщават от институцията.

Гостите са в България за участие в 25-ата Радиоасамблея на Европейския съюз за радио и телевизия, която се провежда за първи път в София. Форумът, чийто домакин е Българското национално радио, е едно от ключовите събития за обществените медии в Европа.

Бъдещето и ролята на обществените медии в България и в Европейския съюз бе основната тема, обсъдена на срещата. Цвета Караянчева отбеляза, че те имат изключително важна културна, образователна и обществена функции. Общо бе мнението, че те са ключови и за съхраняването и утвърждаването на професионалните стандарти в журналистиката, затова и хората имат доверие в тях.

Обществените медии са много важен фактор и ние като законодатели сме поели ангажимента да ги подкрепяме, за да останат независими – такива, каквито трябва да бъдат, отбеляза Цвета Караянчева.

Председателят на парламента постави акцент върху борбата с фалшивите новини, върху ролята на обществените медии и на журналистите за това да получават гражданите достоверна информация, информация, която съдържа всички гледни точки. Цвета Караянчева допълни, че тези медии трябва да бъдат популяризирани и подкрепяни, особено на фона на фалшивите новини.

В момета съществува още по-голяма необходимост да се обединим, за да се справим с тези общи нови предизвикателства, отбеляза президентът на Европейския съюз за радио и телевизия и генерален директор на Би Би Си лорд Тони Хол, за което много важна роля имат обществените медии. Той допълни, че трябва да се инвестира в тяхното развитие и в образованието на журналистите, които работят в тези медии. Трябва заедно да планираме и да работим за тяхното бъдеще, така че да гарантираме, че те ще продължават да предоставят на гражданите достоверна информация, която се ползва с доверието на нашите общества, заяви още президентът на Европейския съюз за радио и телевизия.

Цвета Караянчева подчерта, че само с общи действия между законодателна, изпълнителна власт и медии, може да се отговори на тези очаквания. Ние сме отворени и за качествени законодателни инициативи по отношение на обществените медии, добави още председателят на парламента.

В срещата участваха председателят на Комисията по бюджет и финанси Менда Стоянова, народните представители Десислава Атанасова, Диана Саватева и генералният директор на БНР Александър Велев.

Цвета Караянчева разговаря с генералния директор на BBC

Оставете Коментар

Предишна публикация:
Хор "Орфей"
Хор “Орфей” с отлично представяне на фестивал в Хърватска

Нелегални превози към Западна Европа
Нападжии разкриха нелегален превоз към Западна Европа

Затвори