Хасковлийчета заминават на обучителен лагер в НАСА

0

Три деца от школата по астрономия към Младежкия център в Хасково заминават на международен космически обучителен лагер „Спейс камп“ в НАСА. Той се намира в турския град Измир и е един от трите лагера на космическата агенция, единствен за Европа и Азия.

Децата, които заминават, са 13-годишната Дияна Маринова от ПМГ “Акд. Боян Петканчин”, 12-годишната Екатерина Радева, също от ПМГ и 12-годишният Стефан Васев от ОУ “Христо Смирненски”. Всички са спечелили конкурс.

Ръководителят на клуба по астрономия Йоана Кокотанекова сподели, че 5 деца от школата са участвали с есета, а всяко е трябвало да избере да пиши върху една от трите теми: „Как НАСА промени света за 60 години“, „Внимание, аз съм извънземно“ и „Екзопланети“. Така на първо място се класира Стефан Васев, на второ Екатерина, а на трето Дияна.

Стефан разказа, че от малък мечтае да се занимава с астрономия и да работи в НАСА. Той е писал есе на тема „Екзопланети“. Връстничката му Екатерина е писала на същата тема, като обяснява защо тяхното откриване е важно за човечеството. Дияна разказа, че и тя проявява интерес от малка към астрономията и се надява след време да работи в НАСА.

В обучителния център децата ще се потопят в реалната среда на астронавтите. Надяват се да развият знанията си. Те заминават на 30 юни и престоят им ще бъде 1 седмица.

Оставете Коментар

Предишна публикация:
dvoda
Водопроводът в Северна зона с акт 16

България и Турция останаха в битката за завода на „Фолксваген“
Фолксваген избира Раковски за новия си завод за 1,5 млрд.лв.

Затвори