Ученици: Повечето младежи не знаят какво се случва в държавата

0

Повечето от учениците не знаят и не се интересуват какво се случва в държавата ни. Това показва допитване на Xnews.bg сред ученици от двете елитни гимназии в града.

На въпроса дали младежта е будна и дали учениците биха излезли да протестират младите хора ни споделиха, че съучениците им не се интересуват от политическото положение в държавата ни. И като завършат средното си образование те се редят на опашка да напуснат България. У децата все пак остава и капката оптимизъм, защото все повече ученици са започнали да проявяват интерес.

“За съжаление младежта не е будна. Не мисля, че моите съученици биха протестирали, тъй като не са наясно със случващото се или явно нямат интерес”, това споделя Ивана Иванова от 11 клас в Езиковата гимназия.

Както знаете вече от близо месец в цялата страна се провеждат протести срещу “Безобразията в България”. С всеки изминал протест започна да се забелязва и присъствието на ученици. Това показва, че младите хора се интересуват от случващото се в държавата и знаят какво искат да се промени.

Провокацията у гимназистите се появила най-вече, защото народът, който включва и техните семейства, изнемогва по един или друг начин и трудно посреща ежедневните си нуждите. Най-тъжно е за възрастните хора, отдали живота си за държавата ни и сега едва свързват двата края, за да оцелеят, споделят анкетираните.

“Всички тези партии, които са в парламента, са допринесли малко или много за безобразията, които се случват в момента в България. Това, което провокира хората, да разсъждават какво се случва в страната, е резултатът от действията или бездействията на политиците. Действия, когато са действия не в интерес на народа, категоричен е Никола Павлов от 12 клас в Езиковата гимназия.

Дали има гражданско общество в България? На този въпрос гимназистите са раздвоени.

Ивана не мисли, че има гражданско общество в България, тъй като народът е разединен и дори когато трябва да се обедини, е за кратък период от време и лесно се разпада. А Александър казва, че самото вдигане на населението на протести из цяла България показва, че е възможно съществуването на гражданско общество, но той си задава въпроса: Защо трябваше да се чака до сега?

В крайна сметка младите са бъдещето на България. Те имат поглед и за напред, но половината се затрудняват да отговорят какво бъдеще виждат за страната ни.

“Бъдещето на България погледнато от настоящото положение не е по – светло от нощта, естествено то зависи от хората или по-точно от младите, тези които ще наследят това което ни бъде оставено. Един от големите проблеми обаче е задържането на тези млади хора в България, тъй като в сегашното си положение държавата не предлага условия, които да ни задържат тук и да променим положението. Имам предвид, че трябва да има основа, която да бъде наследена от нас, за да надграждаме”, подчертава Александър от ПМГ.

Никола мисли, че бъдещето на България може би е едно от най-трудно предсказуемите спрямо всички останали държави в света.

“Знаем, че сегашните политици няма да живеят вечно. От нашето поколение зависи до голяма степен бъдещето, и затова не съм сигурен. Идва демократичното поколение, което се очаква да замести полудемократичното и комунистическото, които в момента управляват заедно. Силно се надявам това да значи началото на нещо голямо за България, но може и да означава разруха, имайки предвид колко много свестни хора напускат родината си и отиват да учат и живеят другаде. Какво ще е поколението, което в бъдеще ще управлява, зависи и от сегашната образователна система, която определено не е добра. Оптимист съм и силно се надявам въпреки това да успеем да издрапаме и да докажем, че можем да бъдем и нещо различно от бедна и корумпирана държава”, казва още Никола.

Това е гласът на малкия брой информирани ученици.

Според мен, броят им не трябва да е толкова малък. Живеем в технологични времена. Информацията ни заобикаля навсякъде в интернет, а и 99% от младите са технологично грамотни. Лошото обаче е, че те вярват и на фалшивите новини, които трудно различават от истинските. Трябва да се запознаят повече с достоверните източници на информация. Трябва да се поинтересуват за сътресенията в държавата ни, защото все пак ние живеем в тази старана и тя ни предоставя образованието, което не е розово.

Но масово тийнейджърите гледат да върви другото – цигарката, пиенето, разходката, лафа, фейсбукът, инстаграм. Иначе, когато стане на въпрос за нещо друго, са големи философи. Ето това е тъжното, масовата дезинформация сред учениците.

Оставете Коментар

Предишна публикация:
Мъж се хвърли пред влак

50 лева глоба за намерен протестиращ

Затвори