Ученици мерят сили в състезанието на ЕП “Евроскола” в Хасково

0

Европейският парламент в България организира регионално състезание „Евроскола“ за средни училища от областите Старозагорска и Хасковска. То се провежда днес в Хасково, като започна в 10 часа.

Отборите, класирани на първите места, ще спечелят пътуване до Страсбург (Франция) и участие в програма „Евроскола“ на ЕП през първата половина на 2020 г.

От 2006 г. насам повече от 120 български училища и над 4 100 български младежи са били част от програма „Евроскола“ на ЕП. Това е уникално събитие, което дава възможност на участниците да научат повече за европейската интеграция, като сами се превърнат в част от нея. Ученици и учители от 28-те държави членки се превръщат в членове на ЕП (евродепутати) за един ден в сградите на ЕП в Страсбург. Участниците вземат думата в пленарни сесии и заседания на парламентарни комисии, за да проведат дебати и да гласуват резолюции по наболели въпроси, като през цялото това време упражняват своите езикови умения и завързват нови приятелства с други ученици от цяла Европа.

Регионалното състезание в Хасково ще излъчи българските представители в „Евроскола“ през първата половина на 2020 година. Право на участие имат ученици от 16 до 18-годишна възраст от училища, които не са пътували по програмата до Страсбург през 2017, 2018 и 2019 година. Доброто владеене на един от трите работни европейски езика – английски, френски или немски – е измежду главните условия за участие и ще се проверява по време на състезанието. Оборите се състоят от 5-има ученици, ръководени от един учител.

Въпросите в състезанието са по текущи теми от национален и европейски интерес. Журито, което оценява представянето на учениците, е в състав: Теодор Стойчев, ръководител на Бюрото на Европейския парламент в България, Жени Колева, експерт „Връзки с обществеността“ в Бюрото на ЕП в България, и Ана Маринска, асистент „Информация и комуникация“ в Представителството на Европейската комисия в България.

За участие в състезанието са записани 10 отбора от двете области:

– Професионална гимназия по селско стопанство и икономика „Христо Ботев“, Свиленград;

– Природо-математическа гимназия „Иван Вазов“, Димитровград;

– Профилирана природо-математическа гимназия „Никола Обрешков“, Казанлък;

– Езикова гимназия „Проф. д-р Асен Златаров“, Хасково;

– Профилирана природо-математическа гимназия „Гео Милев“, Стара Загора;

– Професионална гимназия по строителство и дървообработване „Инж. Недьо Ранчев“, Стара Загора;

– Професионална гимназия по дървообработване и строителство „Цар Иван Асен II“, Хасково;

– Профилирана езикова гимназия „Д-р Иван Богоров“, Димитровград;

– Природо-математическа гимназия „Акад. Боян Петканчин“, Хасково;

– Средно училище „Васил Левски“, Гълъбово.

Оставете Коментар

Предишна публикация:
Тойота и Рено катастрофираха на "Лебеда"
Тойота и Рено катастрофираха на “Лебеда”

Алфа се заби в стълб
Алфа се заби в стълб

Затвори