Тържественото шествие по случай 140 години от приемането на Търновската конституция

0

Народни представители, членове на Министерския съвет и много граждани участваха в тържественото шествие, посветено на 140 години от приемането на Търновската конституция.

Шествието, водено от децата от Неделното училище към храма “Св. Никола”, от представители на Националната гвардейска рота и духовия оркестър към НВУ “Васил Левски”, тръгна от площада пред Музей ”Възраждане и Учредително събрание”, където на 16 април 1879 година първите законотворци са подписали Търновската конституция и където се състоя тържественото заседание на 44-ото Народно събрание.

Пред паметника „Майка България” с военен ритуал представители на институциите поднесоха цветя в знак на почит към предците. На церемонията присъстваха Румен Радев, Цвета Караянчева, кметът на Велико Търново Даниел Панов, министри, членове на Висшия адвокатски съвет, на Конституционния съд, на прокуратурата и общественици. Тържественият ден продължи със спектакъла „Искри” в изпълнение на Националната гвардейска част. В празничната програма се включиха и изпълнителите от ДЮФА „Българче”.

С тържествена заря-проверка в 20.30 часа на площад „Цар Асен” пред крепостта „Царевец” ще продължи отбелязването на бележитата годишнина. Празничният ден ще завърши със светлинното шоу „Звук и светлина”.

Оставете Коментар

Предишна публикация:
Линейка
Дачия блъсна възрастен мъж

БСП с председател след Евровота

Затвори