Стартира национална програма за имунизация

0

Стартира национална програма за имунизация срещу грип на хората над 65-годишна възраст. Това съобщиха от РЗИ-Хасково, по повод Европейската имунизационна седмица, която е от 24 до 30 април.

Морбили е една от най-заразните болести в света. Неимунизираните малки деца имат най-висок риск от заразяване, а усложненията могат да причинят дори смърт. През 2018 г. заразените от морбили европейци са 82 000, като 72 души от тях са починали.

Рубеолата при бременни жени може да причини смърт на плода или вродени дефекти. Имунизацията срещу заболяването в детството предпазва човек за цял живот. Ваксината срещу хепатит Б е 95% ефективна за предотвратяване на инфекция и развитие на хронични заболявания и рак на черния дроб, причинени от вируса. Комбинирани ваксини, като тази срещу дифтерия, тетанус и коклюш, намаляват броя на необходимите клинични посещения и инжекции, като по този начин намаляват дискомфорта на детето.
Имунизацията срещу човешки папиломен вирус (HPV) може да предотврати до 90% от случаите на рак на маточната шийка. Комбинирана с редовен скрининг, тази ваксина е най-ефективният инструмент за предотвратяване на заболяването. Имунизирането предпазва от болести, спасява животи и е стабилна основа за здраве през целия живот.

90 на сто от смъртните случаи от грип са на възрастните хора. Очаква се здравната каса да определи бюджет и от есента да започне имунизация на хората, които са над 65 години.

Имунизацията е право и отговорност. Всеки човек заслужава да бъде защитен
от ваксинопредотвратими заболявания и има жизненоважна роля в защитата на другите чрез избора да се имунизира.

Оставете Коментар

Предишна публикация:
Пожарната премахна опасна ламарина
Пожарната премахна опасна ламарина

289 преминаха през спешно по Великден
289 преминаха през спешно по Великден

Затвори