София и Тихомира са призьорки в националното състезание „Пазим езика си“ под патронажа на президента

0

София Бозова от 5 клас на ОУ „Св. Климент Охридски“ от Хасково е победител в надпреварата. На трето място се класира Тихомира Демирева от ОУ „Иван Вазов“ гр.Харманли.

Така от Хасковска област имаме две призьорки в челото в националното състезание по правопис „Пазим езика си“, предназначено за деца от V и VI клас.

Финалният тур на конкурса, организиран от гражданското сдружение „Живата вода на България“, се проведе в СУ „Св. Климент Охридски“ пред официални гости, медии, родители и учители. Специално, за да подкрепи инициативата, насърчаваща любовта към родното слово у децата, дойде президентът на България Румен Радев. Във финала на състезанието участваха 14 ученици от цялата страна – по 7 във всяка възрастова група. Те показаха най-добри резултати в първия кръг на надпреварата, който се проведе на 20 април.

„Езикът пази нашата идентичност. И няма нищо по-силно от българския език, което да ни обединява като нация. Трябва да пазим езика си, за да ни има като българи“, обърна се към участниците г-жа Десислава Радева, председател на сдружението „Живата вода на България“, организатор на конкурса.

В групата от V клас има две първи места – Елия Илиева от ОУ „Св. Иван Рилски“, Перник, и София Бозова от ОУ „Св. Климент Охридски“, Хасково. На второ място се нареди Белослава Комсийска от ОУ „Христо Смирненски“, Пазарджик. Трета е Тихомира Демирева от ОУ „Иван Вазов“, Харманли.
Сред децата от VI клас победител е Рафаела Панайотова от СУ „Отец Паисий“, гр. Куклен. Втора се класира Ралица Слави Раева от 163 ОУ „Черноризец Храбър“, София. Трета е Симона Александрова от СУ „Сава Доброплодни“, Шумен.

Президентът Румен Радев поздрави децата за амбицията и куража да се включат в това състезание и за постижението, че са достигнали до финала. „Помнете, че не само вие пазите езика си, но нашият език пази вас – за да знаете откъде идвате, кои сте и какво искате в този живот, за да бъдете достойни българи, за да сте успешни и удовлетворени от себе си граждани на света“, каза им той.

По време на изпита учениците преминаха през две задачи. В първата трябваше да покажат знанията си по правопис и пунктуация, като избират в кои отговори има или няма допусната грешка. Във втората – подреждаха смислово изречения от текст на Николай Хайтов.

В тазгодишната надпревара за участие се регистрираха 4500 деца от училищата в цялата страна. Интересът силно расте след миналогодишното пилотно издание. „Пазим езика си 2019“ срещна и широка обществена подкрепа, като зад него застанаха всички университети в България, в които се изучава специалност „Българска филология“.

Оставете Коментар

Предишна публикация:
72 белоглави лешоядчета се излюпиха в Източните Родопи, със седем повече от миналата година

Равенство за червено-белите в Куклен

Затвори