Свободата-реалност или просто красива дума

0

Улисани в ежедневните си, дерзания и битовизми, често забравяме да си задаваме екзистенциални въпроси.

Вкопчени в дребнотемието и материалното, умишлено или не, спираме да се замисляме за теми като: Семейството, Приятелството, Верността и Свободата. Всяко едно от тези понятия е много широко и всеобхватно. Все по-актуална става напоследък темата за Свободата, за съжаление покрай трагичните случки, разиграли се в обществото ни.

Темата за свободата е основна в произведенията на Ботев и Вазов, автори, които властимащите неспирно се опитват да премахнат от учебниците на децата. Всеки един от тези творци потвърждава, че Свободата не е даденост, тя е жив организъм, за който трябва да се грижим всеки ден, да се борим за нея по интелигентен и цивилизован начин.
Темата за свободата е екзистенциална и актуална, някои от съседните нам държави като Румъния и Гърция ни дават често уроци по
свободолюбие, изключвам разбира се криворазбраната идея и вандалските прояви на там протестиращите граждани.
Свободата има различни измерения, тя може да бъде социална, обществена и лична, тя прави от човека личност и го разграничава от консуматора.

Салама или Свободата – прословутата фраза от разговора между Дон Кихот и Санчо Панса, толкова актуална и днес, отнасяща се затова, че болшинстовото от хора често правят компромис със самите себе си в името на някакъв временен комфорт. Дали ще съществуваме като модерни хора или ще живуркаме просто като малки рибки в прозрачен аквариум, зависи само от нас. Съвременниянт свят, изпълнен с технологии и интернет, ни предоставя доста трибуни и места за изява, където по интелигентен и цивилизован начин да потърсим правата си и да изразим мнението си. От нас зависи дали ще се възползваме от възможностите.
Сами държим съдбата в ръцете си!!!

Иван Вазов
Стреснѝ се, племе закъсняло!
Живейш ли, мреш ли, ти не знайш!
След теб потомство иде цяло –
какво ще да му завещайш?

 

Автор: Илия Манолов 

 

PS: Напишете вашия коментар за новата рубрика “Voices” и изпратете на имейл – xnewsbg@gmail.com, очакваме да чуем вашия глас 🙂

Оставете Коментар

Предишна публикация:
Скучно реми на Колодрума

Сняг
Падна първият сняг на Мусала

Затвори