Румен Радев: Високите постижения на българските програмисти ни дават надежда, че в бъдеще нашата икономика ще се базира на знанието

0

Високите резултати на българските младежи в сферата на информационните технологии, математиката и програмирането ни дават надежда, че в бъдеще икономиката ни ще се базира все повече на знанието. Това заяви президентът Румен Радев на церемония на „Дондуков“ 2, на която бяха отличени победителите от финалния кръг на Международния конкурс по програмиране CodeIT. Държавният глава беше домакин на церемонията по награждаването и патрон на заключителния етап на състезанието.

Президентът връчи наградата на Мартин Копчев, възпитаник на Природо-математическата гимназия „Акад. Иван Гюзелев“, гр. Габрово, който спечели първото място в Международния конкурс по програмиране CodeIT 2018 година. В конкурса се включиха младежи с интерес в математическите алгоритми и състезателното програмиране, а до финала тази година достигнаха участници от България, Сърбия, Хърватия и Република Македония.
„Вашите резултати ни изпълват с надежда и гордост. Българските участници представляват държава с население от седем милиона и въпреки това спорят за призовите места със световни сили в информационните технологии като САЩ, Русия и Китай“, заяви в приветствената си реч към победителите и гостите на събитието президентът.
Държавният глава благодари на организаторите и всички партньори на международното състезание за подкрепата и за това, че стимулират интереса на младите хора към информатиката. „Вие работите по един изключително убедителен начин за мира, стабилността, свързаността, приятелството и партньорството в нашия регион“, подчерта Румен Радев.

 

Оставете Коментар

Предишна публикация:
На „Нов плаж Свети Влас“ има свободна зона за посетители, установи проверка

Затварят околовръстния път на Хасково

Затвори