Ритуалът „Молитва за дъжд” се прави от векове край Горно Брястово

0

Уникалният ритуал „Молитва за дъжд“ от стотици години пази село Горно Брястово и региона на Националния курорт Минерални бани, област Хасково от градушки, наводнения, земетръси и други природни бедствия.
Молитвите за дъжд в местността „Градушката Църква” край Горно Брястово се извършват от древни времена до днес без никакво прекъсване в годините единствено в четвъртъка след Спасовден.
Дори при социализма никой не е успял да спре магическите молитви в този ден. Свидетели и присъствали на обредния ритуал твърдят, че след женските молби към светеца дъжд наистина има още същия ден. И тази година 8 жени от селото се събраха край вековния дъб и каменния кръг до него за да извършат ритуала. Въпреки, че някога е бил езически сега ритуалът е силно повлиян от християнските традиции. Каменният кръг се поръсва със светена вода, прикъдява се с тамян, а една от жените държи в ръце икона. Специфичното и уникалното е, че в него участват само жени, пръви се на открито, а не в църква и не присъства свещеник.
След края на молитвите жените си раздават обредни питки и сладкиши. Ритуалат е бил прекъсван досега само за една единствена година b6 1200x822и тогава региона около Минерални бани е бил сполетян от силни градушки и безводие, твърдят участничките в него.
Амбициите на организаторките от Горно Брястово е ритуалът вече да се прави публично, в него да се включат и туристи. Това в бъдеще може да се превърне в една от естесвените и непокътнати от времето атракции в курортната община Минерални бани.

Оставете Коментар

Предишна публикация:
1 4 1200x727
Откриха плувно лято в Димитровград

1 3 1200x716
Дърво падна върху автомобил

Затвори