Ремонтират Гърбавия мост в Харманли

0

С близо 750 000 лева ремонтират Гърбавия мост в Харманли, съобщиха от кметството.

Днес кметът Мария Киркова е подписала договор за „Консервация и реставрация на Гърбавия мост над река Олудере – недвижима културна ценност“, на стойност близо 750 000 лева.

Проектът предвижда възстановяване на пешеходната зона, чрез заздравяване на автентичната структура на съоръжението, мероприятия по спиране на разрушителните процеси по инфилтрация на вода, ерозия на фугите и камъка, изслояване на старите неподходящо поставените циментови фуги. Особено внимание ще се обърне в пренаправата на настилката на моста, която няма да позволява проникването на вода в структурата му. Ще бъде премахната прораслата растителност, цялостната му структура ще бъде почистена, камъните укрепени, а откритите фуги запълнени с подходящ материал.

Изграден още през 1585 година „Гърбавия мост“ е много повече от символ на града. Той е единственият изцяло запазен мемориал от обособяването на Харманли като селище. Смята се, че е изграден от големия архитект на Османската империя Мимар Синан и съчетава в себе си най-добрите градоустройствени, инженерни и художествени достижения на времето си и безспорно се смята за един от най-изящните средновековни мостове в България. С близостта си по стил и начин на градеж на мостовете на Мимар Синан, признати за национално и световно културно наследство в няколко страни, ценността на „Гърбавия мост“ може да бъде разглеждана не само като културен обект с местно значение, но с национално и наднационално такова, допълват от кметството.

Оставете Коментар

Предишна публикация:
Падна машинното гласувана за местния вот
Падна машинното гласуване за местния вот

Община Хасково
Беливанов с нов депозит от 50 бона, а ексдепутатът Добрев с по-малко пари

Затвори